//Támadás érte a Belgorodi területet

Támadás érte a Belgorodi területet

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az Oroszország területén végrehajtott támadásról, és Valerij Zaluzsnij rejtélyes eltűnéséről beszélgettünk.

Fegyveresek törtek be az orosz-ukrán határon található belgorodi régióba. Az ukrán haderőn belül működő, alapvetően szélsőséges, sokszor neonáci nézeteket valló orosz állampolgárokból álló Orosz Önkéntes Hadtestről és az Orosz Szabadság Légiójáról van szó, így Kijev ügyes fogással formailag elhatárolódhat tőlük. Mint az egyébként elég átlátszó ukrán narratíva hangoztatja, a hadművelet célja a belgorodi régió bizonyos területeinek felszabadítása a Putyin-rezsim alól, valamint az orosz erők visszaszorítása. Ez az akció eltereli a figyelmet Bahmut elestéről is – igaz, az ukrán propaganda szerint erőik még mindig védik a várost, és a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij egyre kínosabb eltűnéséről is.

Kik ezek az állítólagos orosz partizánok? Miért nem zavarja a fősodor médiát, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest valójában neonáci önkéntesekből áll? Mi az akció valódi célja? Mit szól ahhoz az Egyesült Államok, hogy orosz területek támadásához tiltása ellenére amerikai technikát is használtak? Mi a valódi helyzet Bahmutnál? Hová tűnhetett Zaluzsnij. Mennyire akadályozhatja a vezérkari főnök feltételezett sebesülése az ukrán ellentámadás előkészítését?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Cs. Király Tamás.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.