//Színes forradalmak Ukrajna árnyékában?
Stier Kosztur #moszkvater

Színes forradalmak Ukrajna árnyékában?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban posztszovjet országokban zajló politikai mozgolódásokról, Grúziáról, Kazahsztánról és az orosz-ukrán konfliktus árnyékában meghúzódó országok helyzetéről beszélgettünk.

Turbulens időket él a posztszovjet térség. A világrend körül folyó harcok, a Moszkva meggyengítésére irányuló mindenek előtt amerikai törekvések felborították az Oroszország és a Nyugat közötti puffer zónán belül a status quót, megbomlott az egyensúly, ami Ukrajnát háborúba taszította, több országot, így Grúziát vagy Moldovát pedig egyre instabilabbá teszi. Mindkét országot igyekszik a Nyugat szembe fordítani Oroszországgal. A 2008-as öt napos háborúra még emlékező Tbiliszi ennek ellenáll, és igyekszik semleges maradni, míg Chisinau egyre inkább felsorakozik Kijev mögé.

Lehet-e Majdan Grúziában? Mi váltotta ki a tüntetéseket? Miért akarja belerángatni Grúziát Ukrajna a háborúba? Miért nem nyit Tbiliszi második frontot Oroszországgal szemben? Mely országokban létezik hasonló külföldi ügynök törvény? Mennyire kiépítettek Grúziában a Soros Györgyhöz köthető civil hálózatok? Mi a különbség Szaakasvili és Ivanisvili között? Miért támogatja a Nyugat ebben a térségben a nacionalizmust, és miért nem szereti a pragmatizmust? Mi a hasonlóság a grúz és a magyar politika között? Hogyan változik a posztszovjet térség? Miként erősödnek a szárazföldi hatalmak? Miért érdemesebb immár Eurázsiáról, nem pedig posztszovjet térségről beszélni?

Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com főszerkesztőjével, és a #moszkvater állandó szerzőjével, Kosztur Andrással, a XXI. Századi Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.