//Romlik a lengyel gazdaság állapota
Az Agrounia vezetője, Michal Kolodziejczak egy tiltakozáson, amelynek során gazdálkodók megpróbálták elzárni a vasutakat a lengyel-ukrán határ közelében a lengyelországi Hrubieszowban 2023. április 16-án #moszkvater

Romlik a lengyel gazdaság állapota

MEGOSZTÁS

Az egyre merészebb lengyel geopolitikai ambiciók erős gazdasági hátteret feltételeznek. Ehhez képest az idei évben romlott a lengyel gazdaság állapota, és ez nem csupán a középhatalmi álmok kiteljesítése, de az idei választások kimenetele szempontjából sem jó jelzés a kormányzó erőknek. Az infláció és a munkanélküliség ugyan valamelyest mérséklődik, az export növekszik, az összes többi adat azonban eddig egyértelműen rosszabb a tavalyinál. Lengyelország ehhez képest tavaly a GDP-jének 2 százalékát segélyként nyújtotta Ukrajnának, ami mutatja, hogy nem enged geopolitikai álmaiból.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

Az Agrounia vezetője, Michal Kolodziejczak egy tiltakozáson, amelynek során gazdálkodók megpróbálták elzárni a vasutakat a lengyel-ukrán határ közelében a lengyelországi Hrubieszowban 2023. április 16-án #moszkvater
Az Agrounia vezetője, Michal Kolodziejczak egy tiltakozáson, amelynek során gazdálkodók megpróbálták elzárni a vasutakat a lengyel-ukrán határ közelében a lengyelországi Hrubieszowban 2023. április 16-án
Fotó:EUROPRESS/Jakub Porzycki/ANADOLU AGENCY/AFP
A vártnál gyorsabb volt a GDP növekedése
 1. április 21.

A GDP növekedése az elmúlt két évben gyorsabban nőtt az előzetesen vártnál. A korrigált nemzeti számlák azt mutatják, hogy változatlan árakon (reálértékben) számítva a GDP tavaly 5,1 százalékkal nőtt, a 2021. évi 6,9 százalékos növekedés után.  A Központi Statisztikai Hivatal (GUS) által nyilvánosságra hozott új adatokat a The Warsaw Voice multimédia platform ismertette.

Az IMF idén lassúbb lengyel gazdasági növekedést vár
 1. április 13.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) módosított előrejelzése szerint a lengyel gazdaság idén csupán 0,3 százalékkal nő – olvasható az IMF World Economic Outlook című jelentésében, amelyet a Rzeczpospolita című napilap honlapja (rp.pl) ismertetett. Az IMF szerint az átlagos infláció 2023-ban 11,9 százalékos lesz. A lengyel kormány némileg optimistább, ők akár 1,7 százalékos GDP növekedést is el tudnak képzelni. A kormányzati szektor hiánya azonban a saját becsléseik alapján is növekedni fog, így erre az évre 4,2-4,4 százalékos hiánnyal kalkulálnak.

A külföldi befektetők véleménye romlott
 1. április 13.

Egy felmérés szerint a megkérdezett külföldi befektetők kétharmada a lengyel kormány intézkedéseit negatívan ítéli meg és a Lengyelországban működő külföldi vállalatok egyharmada rossznak tartja a gazdaság állapotát. Ez 2012 óta a legrosszabb értékelés a „A külföldi befektetők véleménye Lengyelországról” című tanulmány szerint, amelyet a Rzeczpospolita című napilap honlapja (rp.pl) ismertetett.

4,9 milliárd eurós külkereskedelmi többlet az év első két hónapjában
 1. április 14.

Lengyelország külkereskedelmi mérlege az év első két hónapjában mintegy 4,9 milliárd eurós többletet mutatott a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szerint. A lengyel kivitel február végéig 57 milliárd euró értékű volt, míg a behozatal 52,1 milliárd eurót tett ki. 2022 első két hónapjával összevetve, złotyban reálértéken számítva a lengyel export 13,0 százalékkal haladta meg február végén az egy évvel korábbi szintet, eközben az import 1,0 százalékkal nőtt. Lengyelország legnagyobb export piaca Németország, amelyet Csehország és Franciaország követ, míg a legnagyobb beszerzési piac szintén Németország, mely után Kína és Olaszország következik – írta a PAP hírügynökség.

5,4 százalékos volt a munkanélküliség márciusban
 1. április 26.

A munkanélküliek aránya a februári 5,5 százalékról márciusban 5,4 százalékra mérséklődött. 846900 regisztrált munkanélkülit tartottak számon a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szerint. A foglalkoztatottság ugyanakkor 0,5 százalékkal nagyobb volt márciusban, mint egy évvel korábban – jelentette a PAP hírügynökség. A vállalati szektorban egy év alatt 12,6 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér, ami márciusban 7508,34 złoty volt.

2,9 százalékkal csökkent éves szinten az ipari termelés
 1. április 24.

Márciusban a lengyel ipari termelés 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, jelentette a PAP hírügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) kimutatását ismertetve. A szezonálisan kiigazított visszaesés 2,1 százalékos. Az Eurostat, az unió statisztikai szolgálata más módszerrel számítva 1,2 százalékos ipari termelési csökkenést regisztrált. Az első negyedév ágazati adatai között tallózva kimutatható, hogy  0,1 százalékkal több lakás készült el, mint a tavalyi év azonos időszakában. 54900 lakást adtak át országszerte január és március között.

7,3 százalékkal visszaesett az éves kiskereskedelmi forgalom márciusban
 1. április 24.

Lengyelországban a kiskereskedelmi forgalom márciusban – változatlan árakon számítva – 7,3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, jelentette a PAP hírügynökség. A Központi Statisztikai Hivatal (GUS) kimutatása szerint az újságok és könyvek eladása 17,8 százalékkal esett vissza, a bútor, háztartási készülék és szórakoztató elektronika forgalma 15,2 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohányáru eladása 4,6, a gyógyszer és kozmetikai termékek értékesítése pedig 1,8 százalékkal esett vissza.

Áprilisban 14,7 százalék volt az infláció
 1. április 28.

A februári 18,4 és a márciusi 16,1 százalékos infláció után az áprilisban regisztrált éves áremelkedés 14,7 százalékos volt a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) jelentése szerint, amelyet a PAP hírügynökség ismertetett. Artur Soboń pénzügyminiszter-helyettes szerint az inflációs nyomás a következő hónapokban egyre gyengébb lesz, írta a Dziennik Gazeta Prawna című napilap. Ugyanakkor egy lakossági felmérés szerint, melyet az RMF FM rádiócsatorna ismertetett, a megkérdezettek mindössze 24 százaléka véli úgy, hogy az infláció csökkenni kezdett, 70 százalék pedig épp az ellenkező véleményen van.

Két évtizedes mélyponton a bankszektor nyereségessége
 1. április 7.

Habár a kamatemelések nyomán a bankok a hitelek után tízmilliókat kerestek, 2022-ben a pénzintézetek nyereségessége – leszámítva 2020-at és 2021-et – a legtöbb mutató alapján két évtizede a legrosszabb volt. Tavaly például a nettó árbevétel nyereségessége 5,2 százalék volt, míg 2018-ban 12,1 százalékot ért el, írta a The Warsaw Voice multimédia platform, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentését ismertetve.

Változatlan kamatlábak
 1. április 5.

A Monetáris Politikai Tanács (RPP) áprilisi ülésén változatlanul hagyta a jegybank irányadó kamatlábát, amely 6,75 százalék. (Az RPP döntése nyomán a betéti kamat maradt 6,25, a lombard kamat 7,25, a leszámítolási kamat 6,85, a visszleszámítolási kamat pedig 6,80 százalék.) A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) előrejelzése a külgazdasági feltételek romlásával, a globális infláció lefékeződésével, a lengyel gazdasági növekedés és fogyasztás visszaesésével, az árak mérséklődésével és a hitel felvétel növekedés jelentős csökkenésével számol – olvasható az NBP honlapján.

Kissé romlott a PMI index
 1. április 3.

A feldolgozóipar teljesítményét mutató S&P Global Manufacturing PMI index a februári 48,5 pontról márciusban csekély mértékben, 48,3 pontra mérséklődött. Immár tizenegyedik hónapja csökken az ágazat gyárainak termelése és az új export megrendelések száma. Következésképp a beszerzési aktivitás is visszafogott, immár tíz hónapja. A begyűrűző költségek 2020 júliusa óta a legkisebb mértékben nőttek és a kibocsátási árak csekély mértékben, két és fél év óta a leglassabban emelkedtek. A jövőbe vetett bizalom megmaradt az előző hónapi szinten és 2022 februárja óta az egy évre előtekintő kibocsátási várakozás a legoptimistább – olvasható a Markit Economics honlapján.

Újabb szakaszt adtak át az S7 autópályából
 1. április 28.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök adta át a forgalomnak az észak-déli, stratégiai fontosságú S7 autópálya 17 kilométeres új szakaszát, amely Varsó külvárosát, Lesznowolat köti össze Taczyn várossal, jelentette az IAR, a Polskie Radio hírszolgálata. A Gdańsk-Krakkó autópályából idáig 230 kilométer készült el. Az S7 teljes hossza 706 kilométer lesz – ez a leghosszabb épülő autópálya az országban.

Lengyelország GDP-jének 2 százalékát segélyként nyújtotta Ukrajnának
 1. április 15.

Lengyelország Ukrajnának nyújtott pénzügyi segélye a lengyel GDP 2,0 százalékával egyenértékű – közölte Magdalena Rzeczkowska pénzügyminiszter Washingtonban, a Világbanknál és a Nemzetközi Valutaalapnál folytatott tárgyalása során – jelentette az IAR, a Polskie Radio hírszolgálata. Idáig Lengyelország mintegy 50 milliárd złoty támogatásban részesítette Ukrajnát.

Tranzitáruként indulhat újra az ukrán gabona Lengyelországon keresztül
 1. április 15-18.

Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság (PiS) vezető kormánypárt elnöke bejelentette, hogy a varsói kormány az Ukrajnából származó gabonára és más élelmiszerre import tilalmat rendelt el, annak érdekében, hogy megvédje az agrárágazatot – jelentette az IAR, a Polskie Radio hírszolgálata. Ukrajna azonban prioritásként kezeli a Lengyelországon keresztül történő gabonaszállítás újraindítását. Az Euronews, az AP és az AFP jelentése szerint kétnapos megbeszélések eredményeként újra indulhat a gabona export Ukrajna felől Lengyelországba, kizárólag átmenő tranzitként. Robert Telus újonnan kinevezett lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy sikerült olyan rendszert kidolgozni, hogy egyetlen tonna gabona se maradjon határokon belül, még csak raktározásra sem. Az Ukrajnából induló tranzitszállítmányoknak azonnal keresztül kell menniük Lengyelországon.

10 milliárd złoty támogatást kapnak a gazdák
 1. április 21.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be Varsóban, hogy az ukrán élelmiszer Lengyelországba áramlása miatt hátrányos helyzetbe került lengyel földművesek 10 milliárd złoty állami támogatásban részesülnek. Ennek keretében a dízel üzemanyag fogyasztási adójából literenként 1,20 złotyt visszaigényelhetnek, továbbá a gazdák támogatást kapnak ahhoz, hogy a búza metrikus tonnájának minimális ára 1400 złoty legyen. A többi gabona (kukorica, rozs), valamint a repceolaj árát is kiegészíti az állam, és a műtrágya vásárlást szintén támogatja – jelentette a PAP hírügynökség.

Lemondott a mezőgazdasági miniszter
 1. április 5-6.

Henryk Kowalczyk mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter benyújtotta lemondását, a Lengyelországba beáramló ukrán gabona exporttal összefüggésben. Döntését sajtótájékoztatón jelentette be. Amint arról a lengyel sajtó, továbbá az MTI és a szlovákiai Új Szó is beszámolt, a miniszter emlékeztetett, előző héten összehívta az agrárkerekasztalt, melyen a gazdák, valamint az élelemiszer-feldolgozó és exportcégek képviselőivel megállapodtak egyebek között abban, hogy a kormány korlátozza az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát és meggyorsítja ezeknek harmadik országokba irányuló tranzitját. Az Európai Bizottság által közzétett tervezet szerint viszont júniustól egy évvel meghosszabbítják a kvóta- és vám mentes gabona importot Ukrajnából. „Világosan látható, hogy a gazdák egyik alapvető követelménye nem teljesül”, ezért nyújtotta be lemondását – mondta Kowalczyk.

MEGOSZTÁS