//Reális forgatókönyv az ukrán szétesés?
Ultrahang Pető Zoli #moszkvater

Reális forgatókönyv az ukrán szétesés?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal arról beszélgettünk, hogy miben más Ukrajna a többi posztszovjet országhoz képest, mennyire alakította át a mozgásterüket a háború, és mire lehet számítani a következő időszakban.

Kissé rendhagyó beszélgetéssel vártuk Önöket az elmúlt adásban, amelyben régi jó ismerősömmel, a portálon a „margón kívülre” író Pető Zoltánnal a posztszovjet térségbe kalandoztunk el. Személyes tapasztalatok alapján próbáltuk megfejteni a térség szláv népeinek lelkületét. Ebben az adásban ezt a beszélgetést folytattuk, tovább boncolgatva a régió népeinek 1990 utáni útjait, lelkületét.

Milyen volt a kidolgozott szovjet identitás tudat? Miért nem robbant fel a Szovjetunió? Mi az a feudális építkezés, amely a térségben elindult a Szovjetunió szétesése után? Hogyan zajlott a társadalmak és a hatalom szintjén a természetes kiválasztódás? Hogyan került hatalomba Alekszandr Lukasenko, és mi a belarusz elnök hosszú országlásának a titka? Miért nem tudott a Nyugat talajt fogni Belaruszban, és miért nem tudták kikezdeni a belarusz hatalmi tömböt az orosz oligarchák sem? Miért volt „szerencséje” belarusz hatalomnak a ukrajnai háborúval? Miért gondolták az ukrán oligarchák, hogy ők ugyan nem eladhatók, de megvehetők? Miért lett ellenségük az állam? S miért nem alakult ki Ukrajnában klasszikus állam? Milyen szerepet játszott a Nyugat a térség „felfordulásaiban”? Miért mondjuk, hogy a Nyugat taszítva öleli Ukrajnát? Hogyan igyekszik kihasznál a jelenlegi helyzetet Lengyelország középhatalmi ambícióinak erősítésére? Lesz-e lengyel-ukrán unió? Hogyan és kik használják ki cinikusan az ukránok nacionalista lelkületét? Kiszakadhat-e Ukrajna ebből a térségből? Milyen határok között maradhat fenn Ukrajna?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Pető Zoltánnal, a moszkvatér.com vendégszerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.