//Miss Belarus újra szabad
Olga Hizsinkova #moszkvater

Miss Belarus újra szabad

MEGOSZTÁS

A szépségkirálynő a belarusz tiltakozások arca is lehetett volna. Rá ugyanis mindenki felfigyelt, még az omonosok is. Olga Hizsinkovát 42 nap után a napokban engedték ki a börtönből.

Olga Hizsinkova #moszkvater
Forrás:Olga Hizsinkova Facebook oldala

Olga Hizsinkova 2008-ban nyerte el a Miss Belarusz címet. Aztán az elmúlt hetekben ismét felkapta a nevét a sajtó. Ugyanis az elnökválasztás után ő is ott volt a tüntetéseken, és a rendőrök ki is szúrták. Nem véletlenül, hiszen a szláv szépség – mint a bíróságon az egyik omonos fogalmazott – kirítt a tömegből. Begyűjtötték, hajléktalanokkal rakták egy zárkába, és annyira „megkedvelték” a társaságát, hogy letartóztatását többször is meghosszabbították. Kiszabadítására akció indult a világhálón, támogatására villámcsődületet szerveztek, és a nők pedig harisnyás csomagolással ragasztották tele a várost. A modell ugyanis a Conte márka arca, így fotója ott van minden ilyen harisnya csomagolásán. A nemzetközi sajtó meg is támadta a céget, amiért nem állt ki reklám arcáért, akit közben elbocsátották az egyik állami modell intézetből, ahol tanított. Hizsinkovát végül 42 nap után a napokban engedték szabadon. Hiába, még a zord belarusz hatalom sem gondolhatja, hogy egy ilyen szépségnek börtönben a helye.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.