//Mi történik a frontokon?

Mi történik a frontokon?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában arról beszélgettünk, vajon a mostani hadmozdulatok már azt jelentik-e, hogy elkezdődött a sokat emlegetett ukrán ellentámadás. Arra a megállapításra jutottunk, hogy már a művelet első szakaszában járhatunk, de Kijev valójában még a gyenge pontokat keresi, és az ellentámadás intenzív fázisa még előttünk van.

Mintegy 50-60 ezer, jelentős részben nyugati segítséggel kiképzett katonát, közel 300 harckocsit, mintegy 800 gyalogsági járművet és vagy félezer tüzérségi eszközt vont össze Kijev az oly sokat emlegetett ellentámadásra. Ezt a 12 dandárt most közelebb helyezte a fronthoz, ahol a bahmuti szárnyakon, Donyecknél és mindenek előtt a zaporizzsjai fronton Orihovónál nagyobb műveletek indultak. Ez utóbbi térségben mintegy 20 ezer katona és 90 harckocsi támad, eddig komoly veszteségeket elszenvedve nem sok sikerrel. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a nyugati kommunikáció mintha az ellentámadás sikertelenségére, az áttörés elmaradására készítené fel a közvéleményt. Anders Fog Rasmussen a NATO volt főtitkára pedig már lengyel és balti „önkénteseket” toborozna erre az esetre. Közben még mindig nem bizonyított, hogy mi is történt valójában a kahovkai víztározónál. S míg az információs térben hit kérdésévé vált, ki követhette el az akciót, logikai úton továbbra is az valószínűsíthető, hogy inkább az ukránok állhatnak a gátszakadás mögött.

Akkor ez már a nagy ukrán ellentámadás? Miért óvatos ennek bejelentésével Kijev, és miért biztos ebben Moszkva? Milyen irányban haladnak a hadműveletek? Milyen külföldi erők harcolnak jelenleg Ukrajnában? Oszlik-e a homály a kahovkai gát átszakadása körül? Milyen hatása van ennek a hadműveletekre? Mi történt a Togliatti-Odessza ammóniavezetékkel, és miért érezhetjük azt, hogy Kijevnek nincs igazán jövőképe, hiszen már a saját kritikus infrastruktúráját is rombolja?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang szerkesztője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.