//Meghódítja a világot a BYD
„az év elején Kína legnagyobb autógyártójává vált, és megnyerte az új energetikai járművek globális értékesítési versenyét is. Érdemes kiemelni, hogy amióta a Volkswagen 39 éve belépett a kínai piacra, a kínai autópiacon az éves értékesítési versenyt először vette vissza kínai márka” #moszkvater

Meghódítja a világot a BYD

MEGOSZTÁS

A BYD, amely már a világ legnagyobb elektromos jármű gyártója a negyedik negyedévben a „tiszta”, akkumulátoros elektromos járművek globális eladásainak tekintetében meghaladta a Tesláét. A sencseni (Shenzen) autógyár 2023 októbere és decembere között rekordmennyiségű, 526 409 teljesen elektromos autót adott át a vásárlóknak – ez 22 százalékos növekedés az előző negyedévi 431 603 darabhoz képest -, s ez elég volt ahhoz, hogy a Teslát mintegy 41 ezer autóval megelőzze. Kínán kívül a BYD Thaiföldön, Svédországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Szingapúrban, Izraelben és Brazíliában foglalta el a legkelendőbb elektromos járművek trónját. A kínai elektromos járművek példátlan ütemben hatolnak be az ázsiai és európai piacokra. Médiapartnerünk, az Eurázsia Központ elemzése.

Az Eurázsia Központ elemzése a #moszkvater.com-on

„az év elején Kína legnagyobb autógyártójává vált, és megnyerte az új energetikai járművek globális értékesítési versenyét is. Érdemes kiemelni, hogy amióta a Volkswagen 39 éve belépett a kínai piacra, a kínai autópiacon az éves értékesítési versenyt először vette vissza kínai márka” #moszkvater
„az év elején Kína legnagyobb autógyártójává vált, és megnyerte az új energetikai járművek globális értékesítési versenyét is. Érdemes kiemelni, hogy amióta a Volkswagen 39 éve belépett a kínai piacra, a kínai autópiacon az éves értékesítési versenyt először vette vissza kínai márka”
Fotó:EUROPRESS/AFP
A BYD története

BYD csúcstechnológiás vállalat, amely technológiai innovációkkal foglalkozik a jobb élet érdekében. A BYD-t 1995 februárjában alapították, és több mint 20 évnyi gyors növekedés után a vállalat több mint 30 ipari parkot hozott létre világszerte, és jelentős szerepet játszott az elektronikával, autókkal, új energiákkal és vasúti tranzittal kapcsolatos iparágakban. Az energia termeléstől és -tárolástól az alkalmazásokig a BYD elkötelezett a zéró kibocsátású energia megoldások biztosításában. A BYD-t a hongkongi és a sencseni tőzsdén jegyzik, bevétele és piaci kapitalizációja egyaránt meghaladja a 100 milliárd RMB-t (Renminbi Jüan).

„Az 1995-ben alapított BYD autóipari és új energiamegoldások szolgáltatója, amelynek központja Kínában, Sencsenben található”

A céget a kínai vegyész, milliárdos vállalkozó Wang Csuan-fu (Wang Chuanfu) alapította, és eredetileg akkumulátorgyártó cég volt. A piaci igények változásával, és a vállalat technológiai fejlődésével a BYD fokozatosan átfogó autógyártóvá fejlődött. A BYD Auto a BYD fő üzletága. A cég 1998-ban kezdett autókat gyártani, és 2003-ban piacra dobta első önállóan értékesített kereskedelmi modelljét, az F-sorozatot. Az idő múlásával a BYD tovább bővítette termékcsaládját, és számos szedánt, SUV-t, MPV-t és más modelleket dobott piacra. A vállalat jelentős áttörést ért el az autóipari technológia területén is. A BYD önállóan kifejlesztett számos új energetikai járműtechnológiát, és vezető vállalattá vált Kínában az új energia járművek területén.

„A BYD hibrid és tisztán elektromos járművei jelentős sikereket értek el a piacon, és a fogyasztók is szeretik. Ugyan a BYD elektromos járművek eladásai csak 2021-től kezdtek szárnyalni, amikor is a világjárvány és a dráguló árak kombinációja, beleértve a benzint is, új érdeklődést váltott ki az elektromos járművek iránt, lehetővé téve a BYD számára, hogy megkezdje a személygépkocsik nagy mennyiségben történő exportálását”

A vállalat összesen 1,8 millió darabot adott el 2022-ben, ami több mint háromszorosa az egy évvel korábbi számnak. A vállalat számos alkatrészt is házon belül gyárt, beleértve az akkumulátorokat is, amelyek önmagukban a jármű összköltségének körülbelül 30 százalékát teszik ki. A vállalat emellett egy hatalmas és vertikálisan integrált gyárhálózatot használ az akkumulátor alkatrészektől kezdve az autókat külföldre szállító hajókig. Ezzel szemben a BYD iparági társai piaci áron vásárolnak alkatrészeket kereskedelmi beszállítóktól.

„A BYD nemcsak a kínai piacon ért el sikereket, hanem globálisan is kiterjesztette üzleti tevékenységét”

A vállalat a világ több mint 40 országában és régiójában rendelkezik értékesítési és szervizhálózattal. A BYD Auto eladásai a tengerentúli piacokon évről évre növekszenek, és a cég saját összeszerelő üzemeket hozott létre Észak-Amerikában, Európában és Dél-Amerikában. Emellett a BYD aktívan keresi az együttműködést külföldi autógyártókkal a tengerentúli piacok további bővítése érdekében.

A BYD bízik a jövőben, és elkötelezett amellett, hogy a világ vezető új energetikai jármű megoldás szolgáltatójává váljon. A vállalat azt tervezi, hogy tovább növeli az új technológiák kutatásába és fejlesztésébe a befektetést, és előmozdítja az új energiahordozó járművek népszerűségét világszerte. A BYD azt reméli, hogy technológiai innovációval és piac bővítéssel elősegíti a globális autóipar fejlődését, és környezetbarátabb és hatékonyabb utazási módokat kínál a fogyasztóknak. A vállalat továbbra is fenntartja az „innováció, minőség, szolgáltatás és integritás” alapvető értékeit, és törekszik a fenntartható fejlődés elérésére.

Magyarország

„A vállalatnak 2017 áprilisa óta a komáromi üzeme révén már van gyáregysége hazánkban”

A 2022-es adatok alapján a BYD jelenleg a villanybuszok magyarországi piacán 72 értékesített járművel éllovasának számít. Ezek többsége a társaság komáromi gyárában készült, amely a kapacitásának nagyobb részével az exportpiacokat szolgálja ki. Az elektromos BYD buszok száma ugyanakkor tavaly jelentősen tudott nőni, hiszen májusban és júniusban negyvennyolc darab Komáromban gyártott eBus-t adtak át, ezek Győr, Zalaegerszeg, Szolnok, Szeged és Eger helyi közlekedésében álltak forgalomba.

„A BYD Smart Device Hungary Kft. Magyarország 2019 októberében megalapította az első 4G és 5G hálózatokra szakosodott 5G intelligens gyárát Pátyon”

A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat legnagyobb ilyen létesítménye Kínán kívül, különböző telephelyekről több mint ötven országot lát el Huawei termékekkel. Az önvezető járműveknek köszönhetően a létesítményben a beérkezéstől a tárolásig, majd az alkatrészek összegyűjtéséig és az összeszerelési pontokra szállításáig teljesen automatizált az anyagmozgatás folyamata. Szintén az 5G-hálózatra kapcsolódnak azok a gyártás folyamatosságát biztosító mobil munkaállomások, amelyek a nagyobb méretű anyagok összeszerelését támogatják, így nem az anyagot mozgatják a gyárban, hanem a munkaállomás megy helybe elvégezni a feladatot.

Legutóbb, pedig 2024. január 30-án aláírták annak a szegedi teleknek az adásvételi előszerződését, amelynek értelmében Szeged háromszáz hektáros ipari parkján a BYD megkezdheti az elektromos autó gyár építését.

Szegeden építi meg ugyanis első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártója, ez pedig a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre”

BYD Kínában

A BYD 341 043 járművet adott el 2023 decemberében, ami 45 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az éves értékesítés 3 024 417 jármű volt, ami 61,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A BYD éves értékesítése meghaladta az év elején kitűzött 3 milliós célt, a növekedési lendület gyors volt, nemcsak az éves eladási versenyt nyerte meg a kínai autópiacon, hanem sikeresen teljesítette a Wang által kitűzött BYD célt is, hiszen

„az év elején Kína legnagyobb autógyártójává vált, és megnyerte az új energetikai járművek globális értékesítési versenyét is. Érdemes kiemelni, hogy amióta a Volkswagen 39 éve belépett a kínai piacra, a kínai autópiacon az éves értékesítési versenyt először vette vissza kínai márka”

Ráadásul a kínai autóipar 70 éves történetében a BYD lett az első kínai autógyártó cég, amely bekerült az első tíz közé a világon éves eladásait tekintve, évi 3 milliós eladása szintén rekordot döntött a kínai autók terén.

Kelet-ázsiai térnyerés

A BYD 2023 október 2-án megállapodást kötött a dél-koreai autógyártó KG Mobility-vel, hogy közösen fejlesszenek ki Dél-Koreában akkumulátor telepet, és új generációs hibrid rendszereket. A korábban Ssangyong Motor néven ismert KG Mobility szerint az akkumulátorokat a KG Mobility egyes elektromos járművek (EV) modelljébe építik be, amelyből 2024 második felében készülnek tömeggyártásra.

„Ez a lépés várhatóan elősegíti, hogy a kínai elektromos járművek óriása megszilárdítása a piaci jelenlétét. Ennek érdekében kihasználja a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorok gyártásában szerzett szakértelmét, azt a képességet, amelyet a helyi akkumulátorgyártók, például az LG Energy Solution és a Samsung SDI nehezen tudtak elsajátítani”

Ezenkívül a BYD képes lenne akkumulátorokat gyártani az Egyesült Államok inflációs csökkentéséről szóló törvényének megfelelően, amely előírja, hogy az akkumulátor alkatrészek értékének 40%-ának az Egyesült Államokból vagy egy megfelelő szabadkereskedelmi partnertől kell származnia ahhoz, hogy jogosult legyen a 3750 USD adójóváírásra. Az SNE Research adatai szerint a BYD rendelkezik a második legnagyobb piaci részesedéssel a globális akkumulátor ellátásban.

„A BYD 1999-ben kezdte kiszolgálni a japán ügyfeleket újratölthető akkumulátorokkal. Később a BYD új energiatároló termékeket, napenergia-termékeket, tisztán elektromos buszokat, tisztán elektromos targoncákat és egyéb termékeket bocsátott a helyi piac rendelkezésére, hogy segítse Japánt a környezetbarát és fenntartható fejlődésben”

2005-ben megalapították a BYD Japan Co Ltd. Amióta 2015-ben az első tétel zéró emissziós buszokat szállítottak Kiotóba, a BYD tisztán elektromos buszainak kiváló teljesítménye elnyerte a japán ügyfelek tetszését és támogatását. Nagyszabású műveleteket hajtottak végre olyan városokban, mint Fukusima, Tokió, Kiotó, Oszaka, Nagaszaki és Okinava. Az elektromos járművek hatékony megoldást jelentenek Japán számára az olajfüggőség csökkentésére, a levegő minőségének javítására és a „Zöld növekedési stratégia a szén-dioxid-semlegesség elérésével 2050-ben” megvalósításának elősegítésére. A BYD most 100 márkakereskedés létrehozását tervezi Japánban 2025-ig, évi 30 ezer darab eladását célozva meg ezzel. A BYD Auto első bemutatóterme Tokióban, Japánban, „BYD AUTO Ikebukuro” néven hivatalosan 2023. augusztus 26-án nyílt meg.

A BYD jelenléte és terjeszkedése Délkelet-Ázsiában

A világ egyik vezető elektromos autó gyártója, a kínai BYD piacvezető szerepet igyekszik betölteni Délkelet-Ázsia kicsi, de gyorsan növekvő elektromos jármű piacán is.

„Az e téren elért eddigi sikerei részben az EV-modelljei nemzetközi összehasonlításban megfizethető árképzésének, részben a nagy helyi konglomerátumokkal kötött értékesítési partnerségeinek köszönhetők”

Malajziában és Szingapúrban – a régió két legfizetőképesebb keresletével rendelkező országában – a BYD autóit jelenleg a Sime Darby Motors, a malajziai kereskedelmi és logisztikai óriás Sime Darby (SIME.KL) autóipari részlege értékesíti.

Szingapúrban a BYD már egy évtizede jelen van, és tavaly augusztusban kávézót és bemutatótermet is nyitott egy a belváros szívében lévő bevásárlóközpontban, közvetlenül egy másik bevásárlóközpont mellett, amely a Tesla bemutatótermének ad otthont. A Sime Darby Motors 2019-ben kezdte meg a BYD EV-k forgalmazását Szingapúrban, ahol jelenleg hét márkakereskedői hálózattal rendelkezik. A Sime Darby Motors 2022-ben vette át a malajziai forgalmazást is, és jelenleg országosan kilenc márkakereskedéssel rendelkezik, és további 12 megnyitását készítik elő.

„Thaiföldön – a kínai EV óriás legnagyobb külföldi piacán – a Rever Automotive a BYD forgalmazási és értékesítés utáni partnere, de a BYD a helyi gyártókapacitása kiépítését is priorizálja, közel 500 millió dollárt fektet be egy új gyártóüzem építésébe”

A Rever, amelynek vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese a helyi Siam Motors Group konglomerátumot irányító család tagjai tavaly jelentették be, hogy több mint 3 milliárd bahtot (83,89 millió dollárt) fordítanak a BYD helyi piaci pozíciójának megerősítésére. A BYD-nak jelenleg 62 kereskedőhelye van az országban.

A Fülöp-szigeteken az AC Motors, amely az Ayala Corp (AC.PS) filippínó konglomerátum része, áll értékesítési partnerségben a BYD-vel. A japán és európai márkákat is forgalmazó vállalat 2024 első félévében tucatnyi BYD-kereskedést hoz létre a Fülöp-szigeteken, miközben a tarifák csökkentésével támogatva igyekszik növelni a BYD-modellek részesedését az ország elektromos jármű forgalmazásában.

„Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában, Indonéziában az indonéz Bakrie & Brothers (BNBR.JK) a BYD EV-buszainak a forgalmazója”

A kínai autógyártó és a konglomerátum egyik egysége, a VKTR közötti partnerség 2018-ban kezdődött, és eddig 52 EV autóbuszt szállítottak az indonéz főváros, Jakarta önkormányzatának. 2023 májusában a Blue Bird, Indonézia legnagyobb taxi üzemeltetője pedig bejelentette, hogy elektromos járműveinek 80 százalékát a BYD-től fogja beszerezni. A gyártás tekintetében idén januárban a BYD 1,3 milliárd dolláros beruházási tervet hozott nyilvánosságra 150 000 jármű kapacitású gyártólétesítmény létrehozására az országban.

„Thaiföld, Üzbegisztán, Brazília és Magyarország után ez lesz a BYD ötödik Kínán kívüli elektromos autógyára”

A helyi személyautó szegmensbe a BYD szintén idén januárban lépett be. Három személyszállító modellt mutatott be Indonéziában, a Seal szedánt, az Atto 3 sport haszongépjárművet és a Dolphin ferdehátút. A Kínában Yuan Plus néven futó, 2022. február 19-én bemutatott Atto 3 az első globális piacra gyártott BYD-modell, amellyel a gyártó célja, hogy Indonéziában is elérje ugyanazt a piacvezető pozíciót, amelyre világszerte törekszik.

„A BYD jelenleg azt tervezi, hogy tovább terjeszkedik az ASEAN-országokban, és nagyjából megduplázza értékesítési pontjait Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken”

„Ha megnézzük az ASEAN piacot… a kultúra szempontjából… [az] közel áll a kínai kultúrához… tehát az ASEAN-országokból származó fogyasztóknak a viselkedése a BYD elismerését jelzi” – nyilatkozta a két piac ügyvezető igazgatója, James Ng egy az EV-szerelők képzésére szolgáló létesítmény beindításakor Nyugat-Szingapúrban. A létesítmény az NTUC LearningHubbal, a városállam szakszervezetének, a National Trades Union Congressnek a képzési és oktatási részlegével közös projekt. Ng elmondta, hogy a Fülöp-szigeteken a BYD idén több mint 20 értékesítési ponttal kíván bővülni. Szingapúrban azt mondta, hogy a BYD további két-három értékesítési pontot tervez nyitni, fenntartva az eddig követett és bevált üzleti modellt.

A BYD Délkelet-Ázsiában
India

A BYD Indiában 2007 óta van jelen, és eddig 150 millió USD-t fektetett be az indiai piacon. 2007-ben még csupán mobiltelefonok és autó alkatrészek gyártását indította el Oragadamban, majd 2013-ban már akkumulátorokat és busz alvázakat kezdett gyártani Sriperumbudurban, ahol ma személyautók gyártása folyik. A BYD India, két üzemében több mint 140 000 négyzetméteren, 3000 alkalmazottal folytatja a termelést. A BYD India a piaci kereslet kielégítése érdekében tovább növeli a termelési kapacitást, és innovatív technológiákat alkalmaz, hogy a jövőben még nagyobb vonzerőt biztosítson.

„India elektromos autó iparában a BYD úttörő szerepet tölt be, de a kínai vállalat számára is meghatározó India, amely stratégiai csomóponttá vált számunkra a dél-ázsiai piac kiszolgálásában”

A BYD hosszú távú célja, hogy 2030-ra az indiai piac 40 százalékát uralja. 2023-ban a cég tervbe vette, hogy 1 milliárd dollár értékben újabb gyárat létesítene az országban elektromos autók és akkumulátorok gyártására. Az indiai kormány azonban biztonsági aggodalmak miatt elutasította a BYD javaslatát, hogy a hijderabadi székhelyű Megha Engineering and Infrastructure vállalattal partnerségben hozza létre a tervezett üzemet.

Pakisztán

2021-ben a BYD, a világ vezető kínai elektromos járműgyártója összefogott a pakisztáni Sapphire csoporttal az elektromos járművek gyártása és értékesítése érdekében az országban. Ekkor még alapvetően a haszongépjárművek forgalmazásáról volt szó, de 2022-ben a kínai vállalat már tervbe vette, hogy hamarosan személyautók gyártását is megkezdené az országban. Várhatóan a pakisztáni kormány is támogatni fogja az ötletet, hiszen a BYD potenciális befektetése a pakisztáni EV-szektorba nemcsak az ország gazdasági növekedéséhez járulhat hozzá, hanem egy fenntartható és környezetbarát jövő felé is terelheti az országot.

Banglades

A bangladesi piac rendkívül lemaradt az elektromos járművek bevezetése terén, főként a késedelmes politikai döntéshozatal miatt, egészen 2022-ig, amikor is lehetővé vált az elektromos járművek nyilvántartásba vétele az országban. A kiadott iránymutatás célja, hogy 2030-ra a járművek 30 százaléka elektromos meghajtású legyen, és ehhez támogató adókat és tarifákat ír elő.

„A közelmúltban a BYD vállalat és a helyi forgalmazó cég, a CG-Runner Bangladesh között véglegesítették a forgalmazási megállapodást, és a bangladesi működéshez szükséges munkaerő-felvétel befejeződött”

Jelenleg aktívan folyik a technikusok és a vezetők képzése, hogy felkészítsék az alkalmazottakat a 2024 márciusi piaci debütálásra.

Nepál

A BYD vállalat járművei 2016 augusztusában debütáltak Nepálban, amikor is a Cimex nepáli kereskedelmi vállalat és a BYD együttműködési megállapodást írt alá. Azóta a BYD aláírta az eddigi legnagyobb nepáli elektromos jármű projektet a Kulturális, Turisztikai és Polgári Légiközlekedési Minisztériummal. Az elektromos buszok mellett a nepáli kormányzat az elnöki flotta, valamint taxik és iskolabuszok elektromos járművekkel való felváltását is tervbe vette.

A Cimex Inc. Pvt. 2022 szeptemberében avatta fel a legmodernebb BYD szervizközpontot Guheshwori-ban, Katmanduban. A műhely 27 000 négyzetméteres területen helyezkedik el, 6 szervizállással, ami a közeljövőben további 4-gyel bővül. A szervizközpont mellett a műhelyt egy hatalmas alkatrészraktár is támogatja, hogy megfeleljen minden igénynek.

Srí Lanka

A szigetországban 2023. november 21-én jelentette be a BYD, együttműködését Srí Lanka legnagyobb tőzsdén jegyzett konglomerátumával, a John Keells Holdings PLC-vel (JKH), hogy élvonalbeli elektromos autókat szállítson a Srí Lanka-i piacra. A partnerségnek köszönhetően ma már a Srí Lankán élők számára is, hozzáférhetővé váltak a környezetbarát személygépkocsik.

Az elektromos autók piaca és a BYD Közép-Ázsiában

Annak ellenére, hogy 2022-ben a régióval szomszédos Kína gyártotta a világ elektromos járműveinek csaknem 60 százalékát,

„Közép-Ázsiában jelenleg az elektromos járművek piaca kicsi, de növekvő pályát mutat. A kis részesedés ellenére a közép-ázsiai elektromos járművek piacán egyértelműen a kínai vállalatok dominálnak”

2022-ben Üzbegisztánban például az eladott elektromos járművek több mint 90 százaléka Kínából importált jármű volt. Ennek oka, hogy Közép-Ázsiát tekintve a kínai elektromos gépjárműgyártók számos előnnyel rendelkeznek a nyugati vagy amerikai vetélytársaikhoz képest, melyek között meg lehet említeni a földrajzi közelséget, a közép-ázsiai országokat érintő szankciókat, a kínai elektromos járműveknek az alacsonyabb árait, a kínai gyártók dömpingjét, szemben az európaiakkal és amerikaiakkal, és ami talán a legfontosabb – bár ez egyben a jogszabályok kijátszását is jelenti – , hogy a kínai vállalatok készek arra, hogy a dokumentumokban olyan hivatalos árat jelentsenek be, amely jóval alacsonyabb, mint az adott áru tényleges ára.

„Az öt közép-ázsiai ország – Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán – közül az elektromos gépjárműgyártás terén Üzbegisztán áll vezető helyen elsősorban a kínai BYD vállalattal kapcsolatos együttműködéseknek köszönhetően”

A BYD a világ egyik legnagyobb elektromos jármű gyártójaként a közelmúltban tört be a közép-ázsiai piacokra, kiváltképp Üzbegisztánba. A sencseni székhelyű autógyártó megállapodást kötött az üzbég Uzavtosanoat JSC-vel egy közös üzbég-kínai közös elektromos járműgyártó vállalat 2024-től induló beüzemeléséről. A gyártás 2024-ben (pontos időpont egyelőre nem ismert) kezdődik Jizzakhban, ahol a kínai óriásnak a két legkelendőbb BYD plug-in hibrid modellel, a BYD Chazorral és a BYD Song Plus DM gyártása valósul majd meg. A tervek szerint a gyár a teljes gyártási ciklusban részt vesz majd, beleértve a hegesztést, festést és összeszerelést is. A jizzakhi gyárban gyártott elektromos autók értékesítését, pedig más közép-ázsiai országokban is tervezik. A BYD nem árulta el sem beruházásának nagyságát, sem az üzem kapacitásának mértékét. Azonban a kezdeti éves termelési cél vélhetően évi 50 ezer jármű. Az üzbegisztáni beruházási minisztérium közleménye szerint pedig a termelés később várhatóan elérheti az évi 300 ezret.

„A kínai gyártónak az Üzbegisztánban tervezett üzemének bejelentése azt követően történt, hogy a BYD minden idők legjobb havi értékesítéséről számolt be a kínai anyaországban, megszilárdítva ezzel a lábát a világ legnagyobb elektromos járművek piacán. Üzbegisztáni terjeszkedésével a BYD felerősítette a vállalat globális terjeszkedését célzó stratégiáját, melynek a Kínával szomszédos Közép-Ázsia az egyik állomása”

A BYD üzbegisztáni jelenléte azonban nagyban köszönhető annak, hogy az üzbég kormány számos kedvezményt jelentett be az elektromos járművek népszerűsítésére. Például a közép-ázsiai országban 2019. január 1-től nulla vám- és jövedékiadó-kulcs vonatkozik az elektromos járművek importjára, 2021 szeptemberében Savkat Mirzijojev üzbég elnök mentesítette az elektromos járműveket a közúti szállítási díjak alól. Amikor 2019-ben először hatályba lépett az elektromos járművekre vonatkozó importmentesség, mindössze 20 darabot importáltak, és 2021-ig az importált elektromos járművek száma mindössze 200 volt. 2021-től azonban a helyzet változásnak indult. 2021-ben az importált elektromos járművek értéke elérte a 16,9 millió dollárt, ami hatszor magasabb, mint 2020-ban. Ezeknek az elektromos járműveknek csaknem 90 százaléka Kínából származott. 2022-ben Üzbegisztán 2180 elektromos járművet importált 69,8 millió dollár értékben, amelyek 92 százaléka Kínából származott.

Kirgizisztán esetében kicsit eltérő a helyzet. Annak ellenére, hogy a közép-ázsiai országba irányuló elektromos járművek importja terén szintén a kínai márkák dominálnak, Üzbegisztántól eltérően a kirgiz elektromos autók piacán a kínai elektromos járművek száma elenyésző. Ennek elsősorban a kirgiz gépjármű kereskedelem Oroszországba irányuló elektromos autók reexportja az oka. 2023 januárja és augusztusa között például Kirgizisztán 4085 elektromos járművet importált Kínából, ez csaknem hatszor több mint az előző év azonos időszakában.

„A kirgiz vállalkozások elsősorban az oroszországi reexportra koncentrálnak, ahol nagyobb a vásárlóerő, és kevesebb probléma van az energiaellátással. A kirgiz reexport oka, hogy Kirgizisztán a közvetett adók hiánya miatt vonzó ország lett a reexport számára”

Közép-Ázsia országaiban azonban az elektromos töltőállomások infrastruktúrájának hiánya, az elektromos járművek szerviz pontjainak csekély száma, valamint a relatíve magas autóárak jelentősen hátráltatják a lakossági kereslet alakulását. A régió másik három országában, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban az elektromos autózás, valamint az ezzel kapcsolatos befektetések egyelőre elmaradnak a régiós szomszédokhoz képest.

„Azonban az jól látszik, hogy Ázsiában a kínai elektromos autógyártásnak egyelőre az olyan feltörekvő piacok, mint Közép-Ázsia és Délkelet-Ázsia a fő célpontjai”

Oroszország és a posztszovjet térség

Oroszországban, a BYD márka járműveinek értékesítését csak 2023 decemberében jelentették be. A BYD forgalmazását egy orosz vállalat valósítja majd meg, ugyanakkor utóbbi nem válik hivatalos képviseletté. A kocsikat közvetlenül a gyárból rendelik majd. A vállalat szóvivője szerint a BYD biztosította számukra a teljes műszaki dokumentációt, amely lehetővé teszi a járművek megfelelő szervízelését és ellátását. A BYD autók multimédiás rendszereinek „oroszosítása” fejlesztés alatt áll, és 2024 első negyedévében már elérhetővé válik a járművekben.

„Annak ellenére, hogy a BYD-nak egyelőre nem lesz hivatalos képviselete Oroszországban, a közvetítő vállalat az <Aaron avto> az autókra két év használatra, vagy 100 ezer kilométerre vonatkozó garanciát vállal”

A tervek szerint a BYD autók egyelőre csak Moszkvában lesznek elérhetők, de 2024-ben a cég további értékesítési hálózat kiépítését tervezi Oroszország más nagyvárosaiban.

Fehéroroszország

A BYD megjelenését Oroszországban még 2023-ra datálták, és bizonyos 2022-ben megjelent „sajtópletykák” értelmében egy fehérorosz vállalatnak az SGP-nek köszönhetően. A sajtó szerint az SGP igen ambiciózus tervekkel rukkolt elő, ugyanis a teljes Eurázsiai Gazdasági Unió BYD viszonteladójaként szerette volna pozícionálni magát, de a BYD határozottan elutasította azokat a felvetéseket, miszerint a fehérorosz illetőségű cég ilyen jogosultságokat szerezhet.

„A BYD minden fehérorosz projektből kivonta magát, pedig elvileg Minszkben gyártási kapacitások kialakítását is tervezték. Ez azonban a szankciós nyomás kockázata miatt nem valósult meg”

A BYD hivatalos megjelenése azóta nincs napirenden a fehérorosz sajtóban. Ennek ellenére a fehérorosz utakon egyre több BYD látható.

Azerbajdzsán

A kaukázusi országban a BYD már 2008 óta jelen van. 2023 decemberében azonban az Azerbaijan Investment Company, az Electrify Azerbaijan szándéknyilatkozatot írt alá BYD-val. Ennek értelmében a Sumgayit Vegyipari Park (SCPP) területén közös gyártás valósul majd meg. A tervek szerint az ipari park területén létesítendő gyárban elektromos autóbuszokat fognak gyártani. A gyártási kapacitás évente akár 150-200 autóbusz is lehet, ami mind a belső igények kielégítéséhez mind az export lehetőségek biztosításához is elegendő kell, hogy legyen.

Az elemzést készítette: Klemensits Péter, Seremet Sándor, Szakáli Máté, Tárik Meszár, Veres Szabolcs, Zoltai Alexandra

(Az írás eredetileg az eurasiacenter.hu portálon jelent meg, itt olvasható.)

MEGOSZTÁS