//Kubica újra a Formula-1-ben!
Robert Kubica nyilatkozik újságíróknak Abu Dzabiban 2018. november 22-én #moszkvater

Kubica újra a Formula-1-ben!

MEGOSZTÁS

Súlyos balesete után nyolc évvel a lengyel pilóta újra a száguldó cirkuszban

 Robert Kubica nyilatkozik újságíróknak Abu Dzabiban 2018. november 22-én #moszkvater
Robert Kubica nyilatkozik újságíróknak Abu Dzabiban 2018. november 22-én
Fotó:EUROPRESS/GIUSEPPE CACACE/AFP

Noha erre sokan nem fogadtak volna a 2011-es, súlyos ralibalesetét követően, csütörtökön a 2018-as Formula-1-es szezon utolsó futamának helyszínén, Abu-Dzabiban a Williams bejelentette, a lengyel pilóta 2019-ben újra teljes szezont teljesít a száguldó cirkuszban.

Nem tévedünk sokat, hogy ezek a napok a lengyel sportéletben igencsak aktívan telnek. Amíg a teniszrajongók elveszítették a 29 évesen visszavonult Agnieszka Radwanskát, addig az autósport szerelmesei vélhetően ünnepelnek, hiszen Robert Kubica versenyzőként tér vissza jövőre a Formula-1-be. A 33 éves pilóta szerződését csütörtökön jelentette be a korábbi sokszoros világbajnok csapat, a Williams, így a lengyel lesz a csapattársa 2019-ben az újonc George Russellnek.

„Először is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki segített életem nehéz időszakában az elmúlt években. Nagy kihívást jelentő utazás volt, hogy visszatérhessek a Formula-1-es rajtrácsra, de ami korábban lehetetlennek tűnt, most már lehetséges, hiszen ott leszek a 2019-es mezőnyben. Nyilván elég hosszú út vezetett eddig a pontig, de a küldetés teljesítve, s egy új kihívás kezdődik a Williamsszel a pályán. Nem lesz egyszerű, de kemény munkával és elszántsággal George és én is azon fogunk dolgozni, hogy előreléphessen a csapat a rangsorban. Kemény volt az idei év, de sokat tanultam, és köszönöm Sir Franknek és Claire-nek ezt a lehetőséget. Az, hogy jövőre újra ott lehetek az F1-es rajtrácson, életem egyik legnagyobb eredménye, és biztos vagyok benne, hogy kemény munkával és eltökéltséggel segíthetünk a csapatnak jobb eredményeket elérni. Köszönöm még egyszer mindenkinek, aki segített és támogatott engem. Végre újra egy F1-es autó volánjánál lehetek ott a rajtrácson, már alig várom, hogy újra versenyezhessek” – jelentette ki Robert Kubica a csapat által kiadott sajtóközleményben.

„Egy biztos, Kubica visszatérése az évtized egyik legnagyobb eseménye”

A 33 éves versenyző gyermekként háromszor nyerte meg gokartban a lengyel bajnokságot, míg a következő években nemzetközi téren is remekelt. 1998-ban és 1999-ben Olaszországban és Monacóban is első lett, míg az Európa-bajnokságon a második lett összetettben (1998). Profi karrierjét 2000-ben a Formula-Renault tesztpilótájaként kezdte, és már az első évadjában bizonyította nem mindennapi tehetségét, amikor megszerezte első pole pozícióját. 2002-ben már négy futamgyőzelem állt a neve mellett, majd 2003-ban azért nem tudott a Formula Three Euro Series-ben teljes szezont teljesíteni, mert egy közúti balesetben a karját törte, ám amikor végre autóba ülhetett, egy műanyag kapoccsal és 18 titán szeggel a karjában azonnal megnyerte a futamot. 2004-ben a gyári Mercedes csapattal 7. lett, míg egy évre rá az Epsilon Euskadi csapat versenyzőjeként megnyerte a World Series by Renault sorozatot, amit Formula–1 tesztelési lehetőséggel jutalmaztak.

És innen egyenes út vezetett a Formula-1 mezőnyébe. Első csapatában, a BMW Sauberben 2006-ban mutatkozott be, és már a harmadik versenyén harmadik helyen végzett Monzában. 2008-ban ő lett az első közép- és kelet-európai versenyző, aki Formula–1-es futamot nyert, miután elsőként intették le a 2008-as kanadai nagydíjon. Eddigi, 2010-ben záródó F1-es pályafutása során tizenkét alkalommal állt dobogón, és legjobb világbajnoki eredménye a 2008-ban elért 4. helyezése volt, amikor csak azért maradt le az összetett dobogójáról, mert kevesebb futamgyőzelme volt, mint a vele azonos pontszámmal végző (75-75), címvédő finn Kimi Raikkönennek.

Robert Kubicát elszállítják a mentők a Ronde di Andora-i versenyen szenvedett súlyos balesete után 2011. február 6-án #moszkvater
Robert Kubicát elszállítják a mentők a Ronde di Andora-i versenyen szenvedett súlyos balesete után 2011. február 6-án Fotó:EUROPRESS/AFP /TOMMASO MARINELLI

2011. február 6-án életveszélyes sérüléseket szenvedett egy olaszországi ralibalesetben a Ronde di Andora elnevezésű versenyen. Jobb karját majdnem teljes egészében levágta a szétroncsolódott karosszéria. Ezt követően raliversenyeken vett részt, és bár a La Gazzetta dello Sportnak úgy nyilatkozott, hogy minél hamarabb vissza szeretne térni a királykategóriába. Felépülése is mindvégig jó ütemben haladt, súlyosan rongálódott jobb kezének állapota miatt ki kellett hagynia a teljes 2011-es évadot, és azóta sem sikerült visszatérnie a Formula–1-be. Egy későbbi interjúban ő maga is elismerte, hogy egészségi állapota miatt ez „szinte lehetetlen”.

2012 szeptemberében kisebb olasz ralifutamokon vett részt, és ez év végén megkapta a Top Gear újság “Év embere 2012” címét. 2013-ban egy Citroën volánja mögött elindult a Rali-vb WRC-2-es kategóriájában, és rajthoz állt az Európa-bajnoki futamokon is. 2014-ben a WRC-2 bajnoki címét meg is szerezte, következő lépésként pedig egy Ford Fiesta RS WRC-vel elindult a világbajnokság legmagasabb kategóriájában a M-Sport World Rally Team csapat pilótájaként. 2016 óta újra indul sportautó sorozatokban is, ekkor a Renault Sport Trophy elnevezésű sorozatban próbálta ki magát, majd tavaly csatlakozott előbb a Renault, majd a Williams csapatához, ahol tesztlehetőséget kapott, majd idén a brit istálló tartalékpilótája volt. Most pedig megkapta a sorstól a nagy esélyt.

„Ami egyébként a lengyel versenyzőnek esély, az az orosz Szergej Szirotkin F1-es pályafutásának a végét jelentheti, noha utóbbi igencsak fiatal még”

Szirotkin 2018-ban teljes szezont teljesített az F1-ben, egy pontot szerzett, ám a tehetségét nem tudta kamatoztatni a mezőny leggyengébb autójában. Miután kiderült, hogy a Williams 2019-re Kubicát választja helyette, a fiatal orosz főszponzora, az idei szereplésért 15 millió dollárt fizető SMP Racing bejelentette, a csapat gyengélkedését látva nem finanszírozza tovább a folytatást.

„Úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk a Formula-1-es világbajnokságban való részvételt a Williams Martini Racinggel közös projektben. Nem titok, kellemetlen meglepetésként ért minket a csapat gyenge teljesítménye, illetve a fejlesztések eredménytelensége. Szergej ennek ellenére kihozta magából a maximumot, elégedettek is vagyunk vele, így rövidesen leülünk, és átbeszéljük, karrierjének jövőbeni lehetőségeit” – fogalmazott Borisz Rotenberg, az SMP Racing főnöke.

Mindenesetre nem marad orosz pilóta nélkül a Formula-1, hiszen a Toro Rosso visszahívta a 2017-ben meglehetősen viharos körülmények között kirúgott Danyiil Kvjatot.

MEGOSZTÁS