//Képviselő lett Miss Belarus
Marija Vaszilevics #moszkvater

Képviselő lett Miss Belarus

MEGOSZTÁS

Az utóbbi időben rendszeresen Alekszandr Lukasenko oldalán feltűnő Miss Belarus a parlamentbe katapultált. Marija Vaszilevics megfogadta az elnöki iránymutatást, és szépsége révén tört utat a politika világába

Kosztur András írása a #moszkvater számára

Marija Vaszilevics #moszkvater
Marija Vaszilevics
Fotó:EUROPRESS/Viktor Tolochko/Sputnik

November a választások hónapja volt a Belarusz Köztársaságban. Hetedikén a felsőháznak tekinthető Köztársasági Tanács szenátorait választották meg a helyi önkormányzatok képviselői, tíz napra rá, múlt vasárnap pedig az alsóházi képviselőkre szavazhatott immár az ország összes választópolgára. A belarusz parlamenti választásokról nehéz lenne azt állítani, hogy komoly izgalmakat hozó megmérettetésről lenne szó – a 110 képviselő és 64 szenátor egyike sem tekinthető a szó szoros értelmében ellenzékinek –, érdekességekkel azonban szolgál a kevéssé ismert és általában sztereotip módon megítélt ország választási folyamata is.

Ilyen érdekesség például a pártpolitikusok alacsony vagy a nők magas aránya, és főképp a felsőfokú végzettséggel rendelkezők kirívóan magas száma a képviselők között. De a választott honatyák és honanyák életrajzai is szolgálnak „meglepetésekkel”, amelyek közül talán a leginkább figyelemre méltó a mindössze 22 éves, 2018-ban a Miss Belarus, majd a Miss World Europe címet elnyerő Marija Vaszilevics megválasztása a minszki 104-es választókörzetben.

„Vaszilevicsre rögtön a megválasztását követően felfigyelt a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenko”

A félreértések elkerülése végett, nem a képviselővé választásáról, hanem a szépségkirálynői cím elnyeréséről van szó. Vaszilevics ugyanis győzelmét követően mind gyakrabban mutatkozott a nyilvános rendezvényeken a hivatalnokok társaságánál a fiatal lányokét jobban kedvelő elnök oldalán. A nagyközönség láthatta őket együtt szurkolni különböző sporteseményeken, egymás mellett dolgozni az országos „szubotnyikon”, azaz önkéntes munkaszombaton, de együtt jelentek meg a tavalyi Köztársasági Ifjúsági Újévi Bálon is.

Fiatal kora, az elnökhöz fűződő, romantikusnak tűnő viszonya és persze szépségkirálynői mivolta együtt persze kritikák célpontjává tették a fiatal lányt. Általánosságban negatívan ítélték meg azt is, hogy képviselő jelölt lett. Felrótták neki tapasztalatlanságát, illetve azt, hogy az elnök kegyeiből fakadóan ő is a népen élősködő haszontalan politikusi osztály tagjává válik. A nemzetközi sajtó ennek kapcsán emlékeztetett arra is, hogy Lukasenko ugyan nem vált el, de 2005 óta külön él feleségétől, Galinától, az utódjának tartott 15 éves kisebbik fiának, Nyikolajnak az anyja pedig személyi orvosa Irina Abelszkaja.

„Vaszilevics a fiatalokkal és a nőkkel kapcsolatos, a politikában gyakori ellenérzések számlájára írta az őt ért kritikákat, és tagadta, hogy az elnöknek bármi köze lenne jelöltségéhez”

Emellett elmondása szerint a közvetlen kommunikációban a választók sokkal inkább pozitívan állnak jelöltetéséhez, és csupán az ellenzéki médiában és a közösségi oldalakon tapasztalható a negatív hozzáállás. Állítása szerint a Belarusz Köztársaság Ifjúsági Szövetségétől – az egykori Komszomol helyi utódszervezetétől – érkezett a megkeresés, és ők is támogatták aláírásgyűjtési és választási kampányát. Egyébként szintén a felé irányuló vádak közé tartozott, hogy kampánya meglehetősen inaktív volt. Még Instagram oldalán is alig emlékeztetett arra, hogy jelöltette magát, és egyébként is alig volt látható a választást megelőző hónapban. Mindemellett olyan hírek is felröppentek, hogy a körzetéhez tartozó iskolák tanárait is kényszerítették arra, hogy aláírásokat gyűjtsenek mellette.

naviny.by belarusz hírportál azonban terjedelmes interjút közölt vele, és rövid kampányvideót is találhatunk róla, ahol nem csupán az őt ért kritikákra választolt, de amelyek alapján képet kaphatunk politikusi álláspontjáról is. Vaszilevics főleg a fiatalok témáját, az oktatásügy reformját emeli ki, de szerepet kapott programjában például az állatvédelem is. Bár üzenetei nem túl mélyek, összességében azonban sokkal inkább egy komoly ambíciókkal rendelkező és a lehetőségeivel élő fiatal politikus benyomását kelti, mintsem egy teljesen érdemtelenül, pusztán a külseje alapján pozíciójába került elnöki kegyeltét. Még ha annak köszönhetően is tudott lendületet venni.

„Meg lehet nyerni egy versenyt és lazítani, de úgy is fel lehet fogni, mint kezdő lökést, ami után nem állunk meg. Én az utóbbit választottam”

– közölte a fentebb említett interjújában egyáltalán nem titkolva ambícióit a 2018-as Miss Belarus. Vaszilevics egyszerű szülőktől származik. Apja nyugállományú katona, aki jelenleg taxisofőrként dolgozik, édesanyja pedig óvónő. Jelenleg is szüleivel él, az idén szerzett közgazdasági mesterdiplomát, emellett tévés műsorvezetőként dolgozik. A politikusi pálya felé irányuló törekvései – amennyiben elfogadjuk, hogy saját döntéséről van szó – egybecsengenek a Lukasenkónak a Miss Belarus 2016-os döntője során tett kijelentéseivel. A belarusz elnök a verseny döntőseire utalva azt mondta, ezek közül a lányok közül egyesek a nagypolitikában is részt vesznek majd, és ígéretet tett rá, hogy közülük senki sem fog elkallódni. Lukasenko környezetében az akkori döntősök közül ezt követően Alina Roszkacs tűnt fel, aki helyet kapott az elnöki protokollszolgálatban is. Roszkacs mérnöknek tanul, édesapját nem ismerte, anyját pedig néhány évvel ezelőtt elvesztette.

„Roszkacs, mondhatni állandó helyét az elnök oldalán tavaly vette át Vaszilevics”

Alina Roszkacs #moszkvater
Alina Roszkacs
Forrás:Instagram

Roszkacs sem került azonban ki az államfő környezetéből. A már említett önkéntes munkaszombaton szintén ott volt Lukasenko csapatában. Vaszilevics gondolkodása azonban szinte egy rugóra jár az elnökkel. Az interjúja során azt is elárulta, hogy már 18 évesen javasolták neki, hogy induljon a szépségversenyen, azonban nem a külsejével akart érvényesülni. Két évvel később azonban már úgy vélte, ez is olyan adottsága, amelyet kár lenne nem kihasználni. Ez pedig teljesen egybecseng azzal, amit Lukasenko mondott még 2016-ban az akkori résztvevőknek: ne herdálják el szépségüket, használják azt ki teljesen. Úgy tűnik, Marija Vaszilevics megfogadta az elnöki iránymutatást, és szépsége révén tört utat a politika világába.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

 

MEGOSZTÁS