//Jön a Szputnyik V!
„S a héten kiderült, hogy a Szputnyik V fejlesztői kérték az oltóanyag európai bejegyzését, és Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban meg is kezdődhet” #moszkvater

Jön a Szputnyik V!

MEGOSZTÁS

Nehezen hittük, hogy ezúttal nem csak kommunikációs trükkről van szó. Immár azonban kézzel fogható közelségbe került, hogy az Európai Unióban elsőként Magyarországon kezdődjön meg az oltás az orosz vakcinával. Most már csak arra van szükség, hogy mindenki levetkőzze a politikai előítéleteit. Bízzunk végre az orvosokban és a józan észben, ne pedig a politikai kommunikációban!

„S a héten kiderült, hogy a Szputnyik V fejlesztői kérték az oltóanyag európai bejegyzését, és Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban meg is kezdődhet” #moszkvater
„S a héten kiderült, hogy a Szputnyik V fejlesztői kérték az oltóanyag európai bejegyzését, és a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban meg is kezdődhet”
Fotó:EUROPRESS/Sefa Karacan/Anadolu Agency

Már-már úgy tűnt, hogy ez is csak a kommunikáció része, és a szájkaratéban erős magyar kormány a nagy keleti vakcina bevásárlás beharangozása után ismét csak behúzódik az Európai Unió árnyékába. A még novemberben nagy garral beharangozott Szputnyik V-ről az év elejére elhallgatott a kormány, és csak az EU-n keresztül érkezett oltóanyag. Annyi, amennyiről Orbán Viktor egy hónappal korábban még beszélt, de kétségkívül kevesebb, mint amennyire szükség lenne.

„A tapasztalatok alapján nem lett volna meglepő, ha a magyar kormány azért lassít, hogy megvárja, hogyan is viszonyul Brüsszel az orosz vakcinához”

Ahhoz a Szputnyikhoz, amelyről az ősz folyamán a nyugati média elmondott mindennek. Aztán ahogy mind világosabbá vált, hogy az európai társadalmak egyre türelmetlenebbek, a korlátozások miatt a gazdaság mindenütt vészesen lassul, oltóanyagot pedig egyik pillanatról a másikra nem lehet milliós nagyságrendben elővarázsolni, kezdett egyre jobb színben feltűnni az orosz vakcina is.

„Előbb az AstraZeneca kezdett együttműködni az orosz gyártókkal, majd a közelmúltban már Navalnij-ügy ide vagy oda, Angela Merkel és a Vlagyimir Putyin is a közös gyártásról beszélt telefonon”

De még mindig függőben volt az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) engedélye, amely azért mégis csak az áttörés előfeltétele. Mert hiába oltanak már a Szputnyikkal Argentínában és Szerbiában, és folyik vagy befejeződött a vakcina bejegyzése Az Egyesült Arab Emírségekben, Bolíviában, Algériában, Palesztinában, Venezuelában, Paraguayban, Türkmenisztánban és Belaruszban, az igazi áttörés az lenne, ha a Szputnyik megjelenne az Európai Unióban.

„S a héten kiderült, hogy a Szputnyik V fejlesztői kérték az oltóanyag európai bejegyzését, és a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban meg is kezdődhet”

A megváltozott körülmények közepette aztán a bősz „brüsszelezés” közepette visszajött a magyar kommunikációba előbb a kínai, majd az orosz vakcina beszerzése. Jó eséllyel a magyar kormány óvatos duhajként nem akart túlságosan előre szaladni, az elmúlt hónapok tárgyalásai és a pragmatikus viszony lehetővé tette, hogy immár tényleg látótávolságba kerüljön a két keleti vakcina. Annak is köszönhetően, hogy a magyar hatóságok egy ideje már ismerkedtek az orosz vakcinával, és folyt a bevizsgálása.

„El kell ismerni, hogy lassan, vontatottan, de Orbán keleti kapcsolatai azért a kritikus helyzetekben működnek”

Annak ellenére ki kell ezt emelni, hogy természetesen Oroszországnak is nagyon fontos a megjelenés az uniós piacon. De hát ezt nevezik kölcsönösen előnyös alapokon nyugvó pragmatikus viszonynak. Mert azért ne feledjük el, hogy nem csak a nyugati cégeknek, de az oroszoknak is óriási kihívás a vakcina kellő mennyiségű gyártása.

„S ilyen helyzetben nem véletlen, hogy Szerbia és Magyarország kapott, illetve kap először nagyobb mennyiséget a Szputnyik V-ből”

Most már tudjuk, hogy Magyarország három ütemben egymillió ember beoltására alkalmas oltóanyagot vásárol Oroszországtól, és állítólag március végén, április elején meg is kezdődhet ezzel is az oltás.

Mindez azt jelenti, hogy belátható időn belül négy-öt különböző vakcina is érkezik, és ez esélyt ad arra, hogy a nyár elejéig akár a magyar lakosság fele megkaphassa az oltást. Ehhez  már csak arra van szükség, hogy a  járvánnyal szembeni védekezésben ne a politikusok ne a választásokra gondolva, a népszerűségi mutatókat figyelve, hanem az orvosokra, a szakemberekre hallgatva döntsenek. Ne a politikai alapú előítéletektől hangos média és a pártszimpátiák dominálják e kérdésben a kommunikációt. És próbálja meg mindenki megérteni, hogy nem az Orbán Viktorhoz vagy Vlagyimir Putyinhoz viszonyulás alapján kell most dönteni. Mert a tét túl nagy ehhez. Azon még lehet mosolyogni, amikor egy ország osztja az észt képzeletbeli szövetségi kapitányként, ám amikor mindenki virológusnak érzi magát, az már egyáltalán nem vicces. S hogy végre felülkerekedjen végre a józan ész, ahhoz fel kell nőnie a feladathoz a médiának, a politikusoknak és a társadalomnak egyaránt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.