//Jó üzlet a háború
A kép illusztráció #moszkvater

Jó üzlet a háború

MEGOSZTÁS

Elhalássza az afrikai üzleteket a nagy magánhadseregek elől a Wagner Csoport

A kép illusztráció #moszkvater
A kép illusztráció
Forrás:PXHERE

Panaszkodnak a nyugati magánhadseregek amiatt, hogy elveszítik afrikai megbízatásaikat orosz vetélytársuk, a Wagner Csoport miatt. Az angol nyelven megjelenő The Moscow Times példaként Mozambikot említi, ahol a helyi hatalom a Moszkvával ápolt jó politikai kapcsolatai miatt „wagnerékkal” szerződött arra, hogy füstöljék ki az egyik tartományból az iszlamistákat. Eközben az eddig zsíros megrendelésekkel bíró olyan magánhadseregek, mint a Black Hawk hoppon maradtak.

Ez a hír is jelzi, hogy milyen üzleti potenciál rejlik a katonai konfliktusokban egyre nagyobb szerepet játszó magánhadseregeknek. Ezeknek a katonai vállalkozásoknak a megjelenése egyidős a háború fogalmával. Modern kori felfutásukban komoly szerepet játszott a hidegháború befejeztével felszabaduló, és piacra kerül tekintélyes mennyiségű fegyver és  emberi erőforrás, a  fegyveres erőszak terén nem állami szereplők megjelenése – például terrorszervezetek és határokon átívelő méretű drogkartellek -, az ezeket korlátozni képtelen nemzetközi közösség, illetve az időszakra jellemző nagymértékű privatizáció jelensége is.

Az utóbbi időben elsősorban a Wagner Csoport kapcsán hallunk róluk. Mintha máshol ilyen hadseregek nem is lennének. Pedig… De tudjuk, egy hír, amelyben fegyverek szerepelnek, egy ideje már csak akkor hír, ha oroszok is vannak benne.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.