//Hogyan alakul Putyin legitimációja?
Stier Kosztur #moszkvater

Hogyan alakul Putyin legitimációja?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az orosz választásokról, a voksolás tétjeiről, a jövőről és arról beszélgettünk, hogy eközben mit jelent Zelenszkij ódzkodása a választásoktól.

Nem mondhatjuk, hogy izgalmas lenne az orosz elnökválasztási kampány. A győztes egyértelmű, és logikusan gondolkodva nem lepődhetünk meg azon túlságosan, hogy aki elmegy szavazni, az Vlagyimir Putyinra adja majd le a szavazatát. Az elnök magas támogatottsága egyértelmű, a kérdés csak az, hogy mekkora lesz a részvételi arány. Ennek pedig van hagyománya. Éppen ezért nem is igazán érthető, hogy miért kellene meghamisítani a választások eredményét, mint azt a nyugati média már előre feltételezi. Ebben a rendszerben és ebben a helyzetben erre nincs szükség.

Mi a választás igazi tétje? Hogyan hathat ez a várható megerősítés Putyin további terveire, a háborúval kapcsolatos lehetőségekre és a hatalmi átmenetre? Lehet, hogy mégis van ennek a választásnak némi tétje? Mi a helyzet eközben a „demokratikus” Ukrajnában, ahol Zelenszkij hallani sem akar az egyébként esedékes választásokról? Hogyan hat a két elit legitimációja közötti különbség a háború alakulására?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Kosztur Andrással, a 21. Század Intézet vezető kutatójával a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.