//Gödörben sült birka

Gödörben sült birka

MEGOSZTÁS

Egyik hosszabb moszkvai tartózkodásom idején találkoztam a legkülönlegesebb és egyben legfinomabb étellel.

Az ismerkedés úgy kezdődött, hogy egy nagyobb társaság gyűlt össze közös barátunk sokadik születésnapját megünnepelni. Az ünnepelt, Fjodor barátunk igazi különlegességgel lepte meg az összegyűlt társaságot a Moszkvától nem messze lévő dácsáján. A kis falu igazi olvasztótégely. Ott senkit nem érdekel a másik származása, békésen éldegél egymás mellett orosz, ukrán, üzbég.

„A sors furcsa fintora, de a népeik közti viszály ellenére baráti kapcsolatban van egymással az örmény és azeri család is. Ebben a társaságban volt szinte minden náció”

A kompánia nőtagjai már reggeltől készülődtek, a hosszú asztal – voltunk vagy huszonöten – bőségesen meg volt rakva. Tíz órakor megérkezett az üzbég származású Tengiz, aki a vacsorának valót hozta. Egy nagyjából húsz kilós birkát. Szerényen azt gondoltam, hogy én leszek a meglepetés szakács, és készítek egy rendes magyar birkapörköltet, de nem.

„Tengiz megkért bennünket, hogy ássunk egy nagyjából egy méter átmérőjű, és egy méter mély gödröt”

Amíg a gödör elkészült, feldaraboltuk a birkát. A gödör elkészült, Tengiz telerakta viszonylag vékonyra vágott fával, gallyakkal és meggyújtotta. Mint kiderült, erre azért volt szükség, hogy a föld teljesen átforrósodjon. Ennek a tűznek minimum négy-öt órát kell égnie. A birka feldarabolása után jött a fűszerezés. Az alkatrészekre bőséggel szórt feketeborsot, koriandert, római köményt és sót, majd jól összeforgatta az egészet. Becsavarta fóliába, majd betette a hűvös kamrába. A lányok megterítettek, úgyhogy kezdődhetett az evés-ivás. Fogyott mindenből. Mondjuk úgy, hogy megalapoztunk a vacsorához…

 

Tengiz kora délután úgy gondolta, hogy elég forró a föld, nekilátott a vacsora elkészítéséhez. Jött a következő meglepetés.

„Az összes húst elkezdte bepakolni a birka saját gyomrába”

Előtte feldaraboltunk mindenféle erdei gombákat, sárgarépát, padlizsánt és legalább négy-öt fej fokhagymát és minimum három kiló durvára összedarabolt vöröshagymát. Pár paradicsom és néhány darab paprika zárta a sort. Miután minden bekerült a gyomorba, Tengiz ügyesen bevarrta a gyomrot. A végén beledugott egy vékony acélcsövet, hogy a gőz ki tudjon jönni. A kiásott föld egy részéből sarat készített és vastagon bekente vele az összevarrt gyomrot és egy vaslapon behelyezte a gödörbe. Betemette majd a gödör tetején újra tüzet rakott. A birkánk így készült legalább hat órán keresztül.

„Sokáig azt hittem, hogy ez az étel üzbég találmány, de nem. Magukénak tudják a görögök, a kalmükök, de a grúzok is”

Az alapsztori mindegyik népnél az, hogy a pásztorok néha megdézsmálták a gazdájuk nyáját. Egy esetleges ellenőrzéskor azonban nem akartak lebukni az épp sülő birkával, ezért a földben készítették el. A veszteséget a farkasok számlájára írták…

„Este 10-11 felé Tengiz kiásta a művét. Ollóval felvágta a gyomrot és hosszú fatálakra kilapátolta az ételt. A köret kenyér és különböző saláták voltak”

Ettem birkát többféle elkészítési módon, de ez a variáció verte mindegyiket. Mondom, illetve írom ezt úgy, hogy a tálaláskor már nem nagyon voltam szomjas… Mint minden jóravaló buli a dácsán, ez is hajnalig tartott. A „romokat” látva a gödörben sült birkának nagy sikere volt.

Hogy ne feküdje meg senki gyomrát, folyamatosan locsoltuk a lenyelt falatokat, így az este további részét jótékony homály borítja…

Állítólag marhahúsból ugyanilyen finom étel készülhet ugyanezzel a módszerrel.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.