//Fordulat Lengyelországban

Fordulat Lengyelországban

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a lengyel választásokról beszélgettünk. Mit jelentenek az eredmények Lengyelország, Európa és a szomszédos országok számára?

Merre fordul Lengyelország? Marad a szuverenista irány, avagy egy az európai fősodorba belesimuló, ha úgy tetszik, globalistább fordulatot vesz? Marad a hatalomban a nyolc éve kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), avagy egy heterogén, alapvetően balliberális koalíció élén visszatér a hatalomba a jobbközép, gazdasági értelemben neoliberális Polgári Platform? Magyarország egyedül marad szuverenista politikájával az Európai Unióban, avagy ott áll továbbra is mellette Lengyelország? Ez volt a tétje a hét végi lengyel parlamenti választásoknak. A lengyel politika elmúlt két évtizedét meghatározó két politikus, Jaroslaw Kaczynski és Donald Tusk jó eséllyel utolsó csatáját azok döntötték el, akiknek már mindkét politikusból elegük van.

Milyen tényezők játszották a legnagyobb szerepet az eredmény alakulásában? Miért és hogyan megosztott a lengyel társadalom? Milyen irányultságúak a szejmbe jutott pártok? Hogyan értékeljük a Jog és Igazságosság vezette kormány elmúlt négy évét? Győzött a PiS, de ki alakíthat majd kormányt? Milyen fordulatot vehet Donald Tusk esetleges visszatérésével Lengyelország? Hatással lehet-e ez az orosz-ukrán háborúra? Mi lesz a V4-ekkel? Tényleg aggódhat Magyarország?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.