//Egy pohár morszot?

Egy pohár morszot?

MEGOSZTÁS

Nyári melegben mindenki esküszik egy általa kedvelt hűsítő italra, amelyet bármely napszakban szívesen fogyaszt.
Az orosz alkoholmentes italok sorában ilyen szomjoltó ital a morsz is, hasonlóan a nálánál híresebb kvászhoz. A morsz különböző ízekben elkészíthető, elsősorban bogyós termésekből készült vitamindús ital, amely semmiképpen sem összekeverendő a nálunk ismert és közkedvelt szörpökkel. Fogyasztható málnából, ribizliből, szamócából, áfonyából, egresből, szederből, homoktövisből és csipkebogyóból, de léteznek egyéb változatai is, úgymint a meggyes és az almás.
A morsz elnevezés a mursza szóból származik, ami mézes vizet jelent. Ez utal az ital édeskés jellegére és az eredeti hozzátevőre, a mézre. A szlávoknál nagy hagyománya van a bogyós gyümölcsök fogyasztásának,  talán nem véletlenül. A bogyós gyümölcsök pozitív élettani hatásairól ugyanis hosszasan lehetne beszélni: a legjobb immunerősítők és magas vitamintartalmuk mellett komoly antioxidáns források is és nem utolsó sorban védik szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól. Mindemellett rendkívül ízletesek is. Kell ennél több?

A bogyós gyömölcsök számára az északi, nedvesebb klíma ideális. A természet adta bio finomságokban dúskáló erdőkben és mezőkön a helyiek még napjainkban is előszeretettel gyűjtögetnek gombákat és bogyós gyümölcsöket. Így aztán nem kell sokat bandukolni ahhoz, hogy ki-ki a kosarát teleszedje az erdő adta termésekkel. Ha mi hazai erdeinkben nem is, de a piacon mindent beszerezhetünk, ami egy jó morsz elkészítéséhez szükséges.

Én ma ribizlis morszot készítek. Miért pont ribizliből? Egyrészt, mert csak a kertbe kellett kimenni érte, másrészt mert eszembe jutott a Moszkva folyó, melyet régen Szmorogyinkanak hívtak. A szmorogyina pedig oroszul ribizlit jelent. Oleg fejedelem adta ezt a nevet a folyónak hajdanán, mivel a mai Mozsajszk, Zsukovszkij, Krasznogorszk és Moszkva környéken végelláthatatlan sorokban nőtt a vadribizli. Na, de ez már nagyon régen volt. Készítsük el és koccintsunk egy pohár hűsítő ribizlis morsszal ebben a kánikulában! Íme a recept.

Ribizlis morsz
Морс из смородины

 


Hozzávalók:
40 dkg ribizli, 5 evőkanál cukor vagy méz, 1 liter víz

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöt és csumázzuk le. Ha ezzel megvagyunk, a ribizlit passzírozzuk le szitán. A sűrű natúr gyümölcslevet tegyük lefedve a hűtőbe. A szitán fennakadt masszát helyezzük egy lábasba, öntsük rá a vizet és forraljuk körülbelül 5 percen keresztül. Mielőtt leveszük a tűzről, adjuk hozzá a cukrot vagy a mézet, ízlés szerint. Miután kihűlt a felforralt levünk, szitán szűrjük le azt és keverjük el a nyers, natúr gyümölcslével. Hidegen fogyasszuk! Egészségükre!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS