//Bölcs Jaroszláv I.
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Bölcs Jaroszláv I.

MEGOSZTÁS

A sok viszálykodás után végre nyugodtabb időszak következik. Lássuk, képesek-e az együttműködésre a hódító Rurik herceg ükunokái, és hogyan viszonyulnak az uralkodásuk alatt kialakuló középkori, demokratikus jellegű berendezkedéshez.

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com-on

A múlt heti adás végén a trón nagy nehezen gazdát cserélt, Átkozott Szvjatopolk fejedelem Lengyelország felé menekülve halálra fagyott, és öccse, Jaroszláv veszi át az uralkodást a rusz földeken.

De milyen uralom az, ha életben maradt testvéreivel osztoznia kell a hatalmon? Adót fizetni nem akarnak, sőt, rosszabb esetben még szemet is vetnek az újdonsült nagyfejedelem földjeire. Jön az újabb testvérháború, vagy van esetleg más megoldás az érdekellentétek rendezésére?

„Szerencsére Jaroszlávunk inkább a „más megoldást” választja, legalább is törekszik rá, és hosszú idő után először látjuk sikeresen együttműködni a Rurik utódokat”

Ennek eredményeként nagyfokú önállósággal rendelkező városállamok alakulnak ki, melyek az eddigiekhez képest még kevésbé függenek Kijevtől.

Az uralkodó hatalmat és felelősséget delegál, a vezetők között megjelennek vallásos tisztségviselők, de létrejönnek helyi népgyűlések, vecsék, ahol a bojárok (a rusz nemesség), iparosok, kereskedők, és a csornije ljugyi, a rozsföldeken dolgozó köznép is képviselve van.

„Nem kis teljesítmény ez az adott történelmi korban, és helyszínen, amikor is Európa többi részén ilyen szintű demokratikus jellegű folyamatok egyelőre elképzelhetetlenek”

Persze ne idealizáljuk túl a rendszert, inkább hallgassuk meg az Orosz Történelmi Podcast 14-ik részében, miként hat ez a mai napig egyik legnépszerűbb orosz fejedelem uralkodására.

Emellett birodalmunk új területekhez is jut, városok alapulnak, épülnek, szépülnek, szóval igen virágzó időszakát éli a birodalom, ami az elmúlt évek után igazán rá is fért. Orosz Történelmi Podcast minden szerdán a #moszkvater.com hasábjain.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast14

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS