//Blini, blini, blincsiki

Blini, blini, blincsiki

MEGOSZTÁS

A maszlenyica – a pravoszláv kultúrájú országokban – a farsanghoz hasonló ősi szláv ünnep, mely a keresztény hitre való áttérést követően is fennmaradt. Olyan mozgóünnep ez, melyet az ortodox húsvétot megelőző hathetes nagyböjt előtti héten ünnepelnek.

Az ünnepi fogások a blini, vagyis az orosz palacsinta köré szerveződnek. A blini kerek alakja és sárga színe a nap jelképe is egyben – a télbúcsúztatás idején igazi tavaszköszöntő finomság. A maszlenyica hetében mindenki palacsintázik a pravoszláv vallású országokban, még az is, aki nem annyira blinis. Bár olyannal én még nemigen találkoztam.

A blini tésztája különböző lisztekből készíthető el. Mondhatnánk: ahány ház, annyi szokás. A nálunk hagyományos búzaliszt mellett hajdina-, árpa- és rozslisztből, vagy vegyes lisztből készült változataival is találkozhatnak. A blini vastagságát befolyásolja a liszt milyensége, és az is, hogy milyen tejtermék kerül még a tésztába. Készülhet kefirrel, kefir és tej keverékével, joghurttal vagy csak tej hozzáadásával. Van, ahol a szokásosnál több tojást tesznek a tésztába, de kerülhet bele vaj és szódabikarbóna is.

„Általánosságban elmondható, hogy nem szerencsés, ha a blini tésztája papírvékony, mert a töltelékek nagyrésze tömör, nehéz és könnyen kiszakíthatja azt. Ráadásul a tölteléket sehol sem spórolják ki belőle. Bárhol kóstolják is majd a blinit, meglátják, jó bőven, vastagon, gazdagon tartalmazza a tölteléket”

A töltetekről is illik pár szót ejteni, hiszen nagyon változatosak, mindenki megtalálja a kedvére, fogára valót. Talán ez az egyik oka annak, hogy a maszlenica hetében mindenki, akár nap mint nap, szívesen palacsintázik. A sós blinik tölteléke lehet tejfölös, túrós, gombás, sajtos, darált húsos, heringes, lazacos vagy persze kaviáros. Az édes blinikbe nálunk kevésbé ismert lekvárokat is töltenek, nagyon finom a málnalekváros, a feketeribizlis és az áfonyás is.

Nekem két nagy kedvencem van, ezeket szeretném elkészíteni és bemutatni önöknek: Az első a kaviáros palacsinta, amely leírhatatlanul ízletes. Bátran állíthatjuk, hogy a blinik királya. A második a töltött túrós sült blini, aminek tetejére sűrített tejet vagy tejfölt öntünk és sütőben összesütjük. Könnyen lehet, hogy az előbbi a felnőttek, utóbbi a gyerekek nagy kedvence lesz. De ehetjük őket szép sorjában is, a kaviárosat főfogásként, a sült túrósat pedig desszertként. Azt javaslom, ne is várjanak arra, míg egy igazi blini szembejön önökkel, inkább fogjanak máris hozzá az elkészítéshez!

Kaviáros blini

Блины с икрой

Hozzávalók: vörös vagy fekete kaviár (minél több, annál jobb), 7dl tej, 2 db tojás,1 teáskanálnyi vaj, liszt (tetszés szerint a sűrűséghez), 1 csipet cukor és só, étolaj a sütéshez

A tésztát keverjük be kellő sűrűségűre. Olajozzuk meg a forró serpenyőt és süssük ki a bliniket. A serpenyő olajozásához egy orosz módszert követek, miszerint egy kisebb tálba olajat öntök, majd egy félbevágott hagymába villát szúrok és ezt használom a palacsintasütő kikenéséhez minden kisütött palacsinta után. Nem kell tartaniuk attól, hogy hagymaízű lesz a palacsintánk, hiszen csak egy pillanatra érintkezik a fémmel, viszont egyenletesen és csak nagyon vékonyan éri olaj a serpenyőt. Nincs rosszabb az olajban tocsogó blininél!

A blini hajtogatását a fantáziánkra bizhatjuk. Mindenki másképpen szereti. A kaviáros esetében azonban jobb, ha kilátszik a töltelék. Látványra is, ízre is fantasztikus. Kóstolják meg, hálásak lesznek maguknak!

Tejfölös-túrós sült blini

Блины с творогом в духовке со сметаной

Hozzávalók: 50 dkg túró, mazsola, vanília, 5 dkg cukor, 1 tojás, tejföl a töltelékhez és 7dl tej, 2 db tojás, 1 teáskanálnyi vaj, liszt (tetszés szerint a sűrűséghez), 1 csipet cukor és só a tésztához, étolaj a sütéshez

A tésztát hasonlóan elkészítjük. A töltelékhez összekeverjük a túrót a mazsolával, a vaníliával és a cukorral. Célszerű egy tojást is hozzákeverni, így lazábbá válik a töltelékünk. Tekerjük be a palacsintákat és helyezzük egy tűzálló tálba. Öntsünk rá tejfölt, vagy ízlés szerint cukrozott tejfölt, hogy ujjnyi vastagon ellepje a palacsintákat és süssük 180 fokon, kb.15 percig. Hihetetlenül puha lesz a blini attól, ahogy a tejföl átjárja a tésztát. A lényeg, hogy ne süssük túl. Onnan látjuk majd, hogy a blinik elkészültek, hogy a tetejükön a tejföl megszikkad, de még nem kezd odapirulni és kiszáradni. Ha marad másnapra a sült bliniből, amit igen nehéz elképzelni, hidegen vagy újramelegítve is nagyon finom.

Vigyázat, a gyerekek nagy kedvence!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS