//Berlusconival ünnepel Putyin
A Berlusconitól a tavalyi születésnapra kapott ágytakaró #moszkvater

Berlusconival ünnepel Putyin

MEGOSZTÁS

Az olasz exkormányfő tavaly kettejüket ábrázoló ágytakarót vitt ajándékba barátjának

A Berlusconitól a tavalyi születésnapra kapott ágytakaró #moszkvater
A Berlusconitól a tavalyi születésnapra kapott ágytakaró

Hozzátartozói, közeli ismerősei és barátai társaságában ünnepli ma 66. születésnapját Vlagyimir Putyin. Erről az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov tájékoztatta a sajtót. Közben Silvio Berlusconi az egyik közösségi portálon már tegnap közzétette, hogy útban van Oroszországba. A volt olasz miniszterelnök pártja, a Forza Italia milánói rendezvényénél is fontosabbnak tartotta, hogy felköszöntse Putyint.

Berlusconi egyébként elújságolta azt is, hogy szeptember 29-én, amikor betöltötte a 82. életévét, üdvözölte őt az orosz elnök, s ezek az üdvözletek mindig különlegesek. A „Lovag” tavaly is hivatalos volt Putyin születésnapjára Szocsiba, s olyan ágytakarót vitt ajándékba, amelyen a Vaszilij Blazsennij Székesegyház és a Colosseum előterében fognak kezet egymással. A tavalyi ünnep azonban nem úgy sikerült, ahogy tervezték, hiszen Putyinnak a feszült nemzetközi helyzet miatt külföldi vezetők sorával kellett telefonbeszélgetést folytatnia és részt vett a Nemzetbiztonsági Tanács operatív ülésén. Alekszej Navalnij hívei eközben az éppen börtönben lévő ellenzéki vezető kiszabadulásáért tüntettek.

Az orosz elnök születésnapja mellett nem mentek el külföldön sem. Több európai városban üdvözlő graffitik sora jelent meg Putyin portréjával ebből az alkalomból. A párizsi művész Skame Retors például Alekszandr Rodcsenko szovjet plakátjainak stílusában ábrázolta Putyint. A kép mellett pedig az állt, hogy „Boldog születésnapot, béketeremtő!”. A szíriai Deir-ez-Zore városában hatalmas felirat hirdette, hogy az Iszlám Államtól megszabadított helyiek „hosszú életet kívánnak Putyinnak, a béke védelmezőjének”.

Kapott az alkalmon több étterem is. Egy washingtoni kávézóban ezen a napon új sós uborkával ízesített csípős pizzát készítettek, amelyet «Hot Like Putin» azaz „Forró, mint Putyin” néven árusítottak. Az egyik New York-i étteremben ugyanakkor kisebb botrány kerekedett az egyik alkalmazott ötletéből. Darja Pauto ötemeletes Putyin burgert készített, s aki 30 perc alatt elfogyasztotta, annak nem kellett fizetnie. Ha viszont túllépett ezen az időkereten, akkor majdnem 30 dollárja bánta. Az étterem vezetése nem értékelte a hölgy ötletet, magyarázatot kért a történtekért, s egy hétre eltiltotta a munkától.

Ezen a napon üdvözletek sorát kapja Putyin. Tavaly például az örmény, az azeri, a kazah, a kirgiz, az üzbég, a tádzsik és a belarusz elnök mellett köszöntötte az orosz államfőt a finn, a szerb és a mongol államfő mellett Thomas Bach a NOB elnöke is.

Putyin egyébként változó intenzitással és módon, s nem egyszer munkával ünnepli a születésnapjait. Volt például olyan eset, amikor október 7-én kínai kollégájával Hszi Csin-pinggel tárgyalt. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor egy külföldi vezető társaságában töltötte ezt a napot. Mint arról egy interjúban maga Putyin számolt be, ezen a 2014-es találkozón kollégájával megittak egy pohár vodkát és kolbászt falatoztak hozzá. Az ezt megelőző évben embert próbáló hegyi túrával ünnepelt, rá egy évre pedig jégkorong meccset játszott a barátaival, ismerőseivel.

„S ahogy a születésnapnak megvan a maga PR-értéke, úgy megvannak a vadhajtásai is. S bár körülötte virágzó, alulról szerveződő kultuszt Putyin nem túlságosan szíveli, ezen a napon mindenképpen állnia kell népe szeretetének áradását”

Az elmúlt 17 évben nem voltak könnyű helyzetben az orosz kormányzók, befolyásos üzletemberek s mindazok, akik általában szükségét érzik, hogy ajándékkal kedveskedjenek születésnapján Vlagyimir Putyinnak. Tisztában vannak azzal, hogy az elnök ki nem állhatja az őt övező kultuszt, mégis viszi őket a régi lendület, az alázatos felfelé igazodás hagyománya, amely égi magasságokba emelte a mindenkori cárt. Mindez a maga sivárságában, de tovább élt a kommunizmus éveiben is, amikor múzeumokat rendeztek be a párt első embereinek összehordott ajándékokból. A mai hajbókolóknak azért sincs könnyű dolguk, mert valami újat kellene kitalálniuk, olyan XXI. századit, ami mégsem emlékeztet a közelmúltra.

Erőfeszítéseiket nem koronázza túl sok siker, pedig mindannyian – minő véletlen! – valami grandiózusban gondolkodnak. Az üzleti körökben akad olyan oligarcha, aki még a 2000-es évek elején erre a napra kibérelte volna a Kremlt, hogy ott a megboldogult Joszif Kobzon részvételével nagyszabású koncertet adjon az elnök tiszteletére. Mások aszteroidát neveztek volna el róla, a moszkvai főpolgármester hivatalnokai viszont inkább utcát vagy teret. Gondban volt az akkor még új elnök 50. születésnapján a sztavropoli terület elöljárója is. Az ajándéknak ugyanis különlegesnek kell lennie, ugyanakkor kellően szerénynek ahhoz, hogy az ajnározást elutasító Putyin elviselje. Felmerült az ötlet, hogy az áradások után újjáépített egyik lakótelepet nevezzék el az elnökről, de az sajnos nem készül el erre az időre. Végül Csernorogov kormányzó azzal vágta el a gordiuszi csomót, hogy akkora cipót sütnek Putyinnak, amilyet a terület 225 éves fennállása alatt nem láttak. Persze, ebből az alkalomból az altaji körzet is valami grandiózusban gondolkodott, hiszen azt a kőfaragó üzemet bízták meg a meglepetés elkészítésével, ahol a világ legnagyobb, az Ermitázsban ma is álló, tizenhat tonnát nyomó vázáját készítették. Végül a névrokon, a kereszténységet 988-ban felvevő, és Kijevet uraló, szentté avatott Vlagyimir herceget ábrázoló, drágakövekkel kirakott ikont készítették el. A többség általában nem csinál nagy ügyet a születésnapból, s ugyanazt küldi – tájképeket, vázákat, a tulaiak fegyvert –, mint korábban mindenkinek.

 

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.