//Berlintől keletre keres szövetségeseket Washington
Janez Jansa szlovén miniszterelnök (középen) asszisztenciája mellett írja alá az együttműködési megállapodást Mike Pompeo amerikai és Anže Logar szlovén külügyminiszter a Bledi-tó partján tartott találkozójukon 2020. augusztus 13-án #moszkvater

Berlintől keletre keres szövetségeseket Washington

MEGOSZTÁS

Több napos körúton tartózkodik Közép-Európában Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter. A vizit legfőbb célja annak megakadályozása, hogy a kínai információs és kommunikációs technológiai cég, a Huawei  játssza a főszerepet az 5G telekommunikációs hálózat telepítésében Európában. Mivel az Európai Unió megosztott ebben a kérdésben, az Egyesült Államok megpróbál a tagállamokkal külön-külön egyezkedni.

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

Janez Jansa szlovén miniszterelnök (középen) asszisztenciája mellett írja alá az együttműködési megállapodást Mike Pompeo amerikai és Anže Logar szlovén külügyminiszter a Bledi-tó partján tartott találkozójukon 2020. augusztus 13-án #moszkvater
Janez Jansa szlovén miniszterelnök (középen) asszisztenciája mellett írja alá az együttműködési megállapodást Mike Pompeo amerikai és Anže Logar szlovén külügyminiszter a Bledi-tó partján tartott találkozójukon 2020. augusztus 13-án
Fotó:EUROPRESS/Jure Makovec/AFP

Pompeo Csehországban kezdte látogatásainak sorát. Szlovéniában időzött 13-án. Találkozott kollégájával, Anže Logarral és Janez Janša miniszterelnökkel, majd Borut Pahor államfővel, a tiszteletére adott ebéden. Festői környezetben, a Bledi-tó partján lezajlott program végeztével Ausztriába távozott. Útjának utolsó állomása Lengyelország. Azokat az országokat veszi sorra, amelyektől támogatásra számít a kínai befolyás mérséklésének amerikai tervéhez. Sikere hozzájárulhat Trump  újraválasztásához is novemberben. A külügyminiszternek puhatolóznia kell  a Németországból kivont amerikai csapatok áttelepítési lehetőségeiről is.

„A most célba vett országok elhelyezkedése okán, akár azt is mondhatnánk, hogy az Egyesült Államok már nemcsak Oroszország, de Németország bekerítésére is törekszik”

Ha csakugyan így van, mi célt szolgált ez a néhány órás vizit Szlovéniában, hiszen nem szomszédos Németországgal? Mindkét fél részéről nyomós érvek szóltak mellette. Amerikai részről az egyik az, hogy Washington aggodalommal figyeli a kínai befolyás növekedését a Balkánon. Ettől Szlovénia se mentes, hiszen a koperi kikötőt a kiépítendő új selyemút egyik állomásaként Kína belefoglalta hosszú távú közlekedési infrastruktúra terveibe. Ljubljana egyébként évekkel ezelőtt visszautasította a NATO ajánlatát bázis létesítésére a kikötőben.  Másik kézenfekvő példa a szlovén ipar egykori „zászlóshajója”, a Gorenje gyár, amely kínai kézbe került.

„A kínai terjeszkedés korlátozása tekintetében tehát Szlovéniában is van mit tenni”

Csapatelhelyezés szempontjából azonban nincs, hiszen meglehetősen gyenge a katonai infrastruktúrája. Viszont tervezi a krškói atomerőmű 2. blokkjának megépítését, amire – mivel az elsőt is ők építették – szívesen vállalkoznának amerikai cégek. A mostani látogatás során mindkét részről hangsúlyozták a gazdasági kapcsolatok erősítésének fontosságát. Kölcsönös érdek fűződött a látogatás létrejöttéhez a tekintetben is, hogy többéves szünet után ismét egy, a transzatlanti szövetséget értékelő kormány van Szlovénia élén. Ezért ennek a régi-új külpolitikai irányvonalnak, illetve a nemzeti, konzervatív Janša-kormány tekintélyének megerősítése mindkét fél számára fontos.

„A baloldali-liberális ellenzék persze ezt nem nézi jó szemmel”

A Trump-kormány külügyminiszterének vizitjét már önmagában is hátrányosnak tartja Szlovéniára nézve. Az 5G mobilhálózat biztonságáról ez alkalommal aláírt nyilatkozat pedig szerinte rontja az ország hitelét az EU-ban, jóllehet Amerikának már több uniós tagországgal sikerült ilyen nyilatkozatot tető alá hoznia.

Így például Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal és Romániával. Ezekben a Huawei név szerint nincs megemlítve, de a napnál is világosabb, hogy az ő kiszorításáról szól. A szlovén ellenzéknek valószínűleg nem annyira a kínai információs technológia emiatt várható vesztesége fáj, hanem inkább az, hogy Pompeo látogatásában a lakosság egy jelentékeny része a konzervatív kormány külpolitikai irányvonalának megerősítését látja. Főképp a korábbi kormányok ingadozó, Oroszország felé húzó külpolitikájával szemben, amely oda helyezné Szlovéniát, ahová nem vágyik: a Balkánra.

„A Janša-kormány hatalomra kerülése óta folyik a harc a két szekértábor között, és az ellenzék folyamatosan támadja a kormányt”

A közvetlen célpontok a kabinetminiszterek, a nagyvad azonban, amelynek vesztére törnek, a kormányfő, Janez Janša. Hónapok óta változó részvétellel tartanak tiltakozó megmozdulásokat az ellenzék szervezésében a kormány különböző intézkedései ellen, a leghangosabban a járvánnyal kapcsolatos korlátozások, a sajtószabadság vélt megsértése vagy a szintén csak vélelmezett abortusz ellenesség miatt. Ezzel párhuzamosan a baloldali-liberális ellenzék szívós kitartással próbálja megbontani a kormányzó koalíció egységét is.

Elsősorban azokat a pártokat, illetve minisztereket veszi célba, akik az előző, baloldali-liberális kormánynak is tagjai voltak, majd „árulókká lettek, s mandátumaikkal hozzásegítették a Janša vezette konzervatív Szlovén Demokrata Pártot (SDS) a kormányalakításhoz. Počivalšek, gazdasági miniszter nyitotta meg a sort, „gazdaságtalanul” beszerzett védőmaszkok és lélegeztető gépek miatt indítottak támadást ellene. Ennek „kollaterális” áldozata volt Aleš Hojs, belügyminiszter is, aki most ismét célkeresztbe került. Ezúttal hatásköri túllépéssel vádolják, mert bizonyos, a Központi Nyomozó Főügyészség által már lezárt ügyek újbóli kivizsgálását rendelte el, bizonyítottan pártatlan szakértők által.

„A leghevesebb kampány   Aleksandra Pivec, a nyugdíjas párt (DeSUS) elnökasszonya, mezőgazdasági miniszter ellen folyik”

Az ürügy az ő esetében egy tengerparti borvidéken tett látogatás, amelynek bizonylatolását az ellenzék átláthatatlannak tartja, s ezért Pivec lemondását követeli.  Ebben partnerre talált a DeSUS parlamenti képviselő csoportjában, szavazni azonban csak a pártelnöki posztról való eltávolításáról fognak, a „nyugdíjasok” ugyanis benn akarnak maradni a kormánykoalícióban, mert egy-két tervüket még meg akarják valósítani a következő választásokig. A kormányellenes akciók, tehát, folytatódnak. A harcias baloldali-liberális ellenzék leszerelésére nem elég Pompeo látogatása.

MEGOSZTÁS