//Az orosz csoda

Az orosz csoda

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban Oroszország gazdaságáról, a gazdasági növekedés okáról, a háború költségeiről, és Putyin megoldásairól beszélgettünk. Mert Oroszország a rá zúdított nyugati szankciós cunami ellenére 2014 után éppen most tért vissza a világ tíz legnagyobb gazdasága közé.

A háború kezdetén a Nyugat gazdasági összeomlást vizionált Oroszországban, ez azonban elmaradt. Sőt, kisebb csoda, hogy a GDP mindössze 2,1 százalékkal csökkent, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint ráadásul az orosz gazdaság idén akár 0,7 százalékkal is bővülhet. Ez az érték pedig mindössze egy tizeddel marad el az euroövezetben várható növekedési kilátásoktól. Abban, hogy Oroszország nem omlott össze gazdaságilag a háború során, döntő szerepe volt az orosz gazdaságot irányító szakembereknek, a technokratáknak. Sőt, úgy tűnik, az új helyzet nemcsak kihívás, hanem lehetőség is Oroszország számára. Mint egyik olvasónk fogalmazott, csak meg kell szorongatni néhány szankcióval Moszkvát, és azonnal rákapcsol. Még tíz szankció, és megteremtik a gazdasági szuverenitást. Eddig ugyanis Oroszország szépen elvolt az olajért vásárolt iparcikkekkel, sok dolgot nem csinált, amit megtehetett volna.

Mennyire önellátó Oroszország? Miért nevezhetjük kész csoda, amit az orosz gazdaság az elmúlt évben produkált? Melyek az orosz gazdaság legfőbb problémái? Mit kell tennie gazdasági téren Oroszországnak ahhoz, hogy az új világrendben Kína és az Egyesült Államok méltó versenytársa legyen? Kik az orosz technokraták, és miért bízik bennük a Putyin? Hogyan képzelhető el, hogy a liberális blokk kezében maradt a gazdaság irányítása? Hibázott-e az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina a tartalékok jelentős részének külföldön hagyásával? Milyen gazdasági elképzeléseket vázolt már 2015-ben a másik tábor vezéralakja, Szergej Glazjev? Milyen lépéseket tett már a háború előtt Moszkva annak érdekében, hogy csökkentse nyugati kitettségét, és mit tehetett volna még? Hogyan kezelte a technokrata elit a szankciók hatását? Miért nem kényszerítették térdre Oroszországot a büntető intézkedések? Hogyan alakulhat a jövő? Mennyibe kerül Oroszországnak a háború?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Péter Tamás, politikai tanácsadóval, a moszkvatér.com vendégszerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.