//Az atomra és a megújulókra épít Varsó
Szélerőművek az észak-lengyelországi Kisielice közelében #moszkvater

Az atomra és a megújulókra épít Varsó

MEGOSZTÁS

A következő évtized végére Lengyelországban az energia 73 százaléka megújuló energiaforrásból és atomerőműből származik majd. Ezt a most frissített, 2040-ig szóló energiastratégia irányozza elő. Varsó nagy hangsúlyt fektet a kis modul atomreaktorok (SMR) kifejlesztésére, és szélerőmű farm létrehozására. Közben Lengyelország a világ második legnagyobb lítium elem gyártójává vált.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

Szélerőművek az észak-lengyelországi Kisielice közelében #moszkvater
Szélerőművek az észak-lengyelországi Kisielice közelében
Fotó:EUROPRESS/JANEK SKARZYNSKI/AFP
Koreai-lengyel tárgyalás az atomerőműről

A Korea Hydro & Nuclear Power Co. dél-koreai állami atomerőmű-üzemeltető vállalat (KHNP) vezetőségével tárgyalt Dél-Koreában Wojciech Dabrowski, a Lengyel Energiacsoport (PGE) elnöke. A két vállalat 2022. október végén írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy a koreai cég több saját fejlesztésű úgynevezett APR-1400 típusú reaktort épít Lengyelországban. A mostani megbeszélés tárgya a következő lépések egyeztetése volt, beleértve a tervezett megvalósíthatósági tanulmányokat, a helyszíni vizsgálatokat, környezetvédelmi hatásokat és a közös projekt finanszírozását – írta a The Warsaw Voice multimédia platform.

Túl sok volt a megújuló energia – lekapcsolták a forrásokat

A lengyel villamosenergia-hálózat üzemeltető (PSE) bejelentette, hogy az energiaellátást veszélyeztette, hogy túl sok olyan áram került a rendszerbe, amely megújuló energiaforrásból származik. A biztonságos energiaellátás érdekében ezért április 23-án, vasárnap, amikor különösen napos volt az idő, lekapcsolták a hálózatról a fotovoltaikus energiaforrásokat (napkollektorokat) és a szélerőműveket – közölte a Notes from Poland hírportál, a PSE-re hivatkozva. A megújuló energiaforrások ugyanis az ország energia szükségletének kétharmadát adták volna, ami nem kívánatos arány. A hagyományos szénüzemű erőművek leállítása ugyanakkor sokkal körülményesebb, ezért döntöttek a megújuló energiaforrások kikapcsolásáról.

Aláírták az eddigi legnagyobb szélerőmű vásárlási projektet

Az állami PGE, a legnagyobb lengyel energiatermelő és elosztó csoport az Ørsted vezető dán energetikai céggel 107 szélturbina beszerzéséről írt alá megállapodást. A Balti-tengerre épülő úgynevezett Baltica 2 szélerőmű farm létrehozása a lengyelországi megújuló energiaforrások történetében a legnagyobb ügyletnek számít – írta az IAR. A Polskie Radio hírszolgálata azt is közölte, hogy a turbinákat a Siemens Gamesa spanyol-német szélenergia ipari vállalat szállítja majd. A turbinák összkapacitása közel 1,5 GW lesz.

 Az Egyesült Államok 4 milliárd dollárral támogatja a lengyel SMR reaktorok létrehozását

Az Orlen Csoport és a Synthos közös leányvállalata, az Orlen Synthos Green Energy (OSGE), amely felelőse a lengyelországi kis modul atomreaktorok (SMR) kifejlesztésének, valamint az amerikai EXIM Bank és a U.S. International Development Finance Corporation (DFC) vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek értelmében az amerikai állami pénzintézetek kötelezettséget vállaltak arra, hogy 4 milliárd dollárral segítik az SMR atomreaktorok építését Lengyelországban. A PAP hírügynökség jelentése szerint a BWRX-300 típusú reaktorokat az amerikai GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) vállalat tervezte.

Kiemelten védik a świnoujściei földgáz kikötőt

A Belügyminisztérium közleményben jelentette be, elrendelték, hogy a świnoujściei földgáz kikötőhöz 200 méternél közelebb senki sem mehet. Az intézkedést a potenciális orosz terrortámadással indokolták – írta a The Warsaw Voice multimédia platform. A cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál ugyanis stratégiai fontosságú infrastrukturális létesítmény, melynek a védelmét megerősítették.

Lengyelország a világ második lítium elem gyártójává vált

Beruházások sorának köszönhetően Lengyelország vált a világ második legnagyobb újtratölthető lítium elem gyártójává, megelőzve az Egyesült Államokat. A Notes from Poland hírportál összeállításából kiderül, hogy a lengyel termelési kapacitás tavaly 73 GWh volt, ami a világtermelés 6 százaléka (Európa összes lítium elem termelése 14 százalék). Az elmúlt hat évben a lengyel lítium elem export a 38-szorosára – 38,6 milliárd złotyra – nőtt a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) kimutatása szerint. Ez a teljes lengyel kivitel 2,4 százaléka. (Kína a világtermelés 77 százalékát adja.)

Lengyelország az EU legnagyobb LPG importőre

Lengyelország messze az EU legnagyobb autógáz (LPG) importőre. Tavaly 710 millió euró értékű LPG-t vásárolt Oroszországból, miközben az EU többi országa összesen 1,1 milliárd eurót költött a folyékony halmazállapotú szénhidrogén gázok elegyének beszerzésére – írta a Notes from Poland hírportál.

Frissítették a 2040-ig szóló energia stratégiát

A frissített 2040-ig szóló energiastratégia (PEP) azt irányozza elő, hogy a következő évtized végére az energia 73 százaléka megújuló energiaforrásból és atomerőműből származik majd. Ezt a Klímaügyi és Környezetvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón jelentették be. „A korábbi energiapolitika a zéró szén-dioxid kibocsátású energiatermeléshez vezető átalakulásra helyezte a hangsúlyt, valamint a levegő minőségének javítására. Ehhez most hozzátettük az energia szuverenitást, mint alap célkitűzést” – mondta Anna Moskwa miniszter, a The Warsaw Voice tudósítása szerint.

MEGOSZTÁS