//Átnézett Zelenszkijen az EU
#moszkvater

Átnézett Zelenszkijen az EU

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az UltrahangPlusz közös projektjének, a MoszkvatérPlusznak a legfrissebb adásában aktuális hírekre reagált Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője. Szó volt arról, hogy miként reagál Moszkva a Krími híd elleni támadásra, és milyen ellentétek feszítik az orosz katonai felsővezetést. De beszéltünk arról is, hogy miért nem hívták meg végül Volodimir Zelenszkijt az EU-Latin-Amerika csúcsra, és miért szeretne Kijev külföldi katonai bázisokat Ukrajnában.

A MoszkvatérPlusz műsorában eddig Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Most a műsor formát váltott, és az Ultrahang munkatársa Longauer András által válogatott híreket kommentálja Stier Gábor.

Moszkva már válaszolt a Krími hidat ért támadásra, azonban inkább arra kellene koncentrálnia, hogy megelőzze az ilyen csapásokat. Főképp úgy, hogy a Krími híd továbbra is az ukrán támadások egyik fő célpontja lesz. De túlságosan sok hír érkezik a hadsereg vezérkarán belüli feszültségekről is. Közben Ukrajna körül egyre nyilvánvalóbban fogy a levegő. A latin-amerikai vezetők például nem akarták Zelenszkijt látni az Európai Unióval folytatott tárgyalásaikon. Kijevet ez persze nem igazán zavarja, továbbra is elszabadult hajóágyúként viselkedik. Most például külföldi katonai bázisokat szeretne látni az országban.

Miben hibázott Moszkva a Krími híd elleni támadás során? Miért csak reagál az eseményekre? Miről árulkodik Ivan Popov vezérőrnagy leváltása és áthelyezése? Miért kellene meneszteni Szergej Sojgu védelmi minisztert, és miért nem teszi ezt most meg Putyin? Hol van Szergej Szurovikin tábornok? Hogyan viszonyul a világ nem nyugati fele az orosz-ukrán háborúhoz? Miért szeretne  Kijev az országban külföldi katonai bázisokat látni? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral Longauer András.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden hetenként általában kedden érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.