//A Krímet a NATO-tagságért?
Mihail Szaakasvili mosolyog a háttérben, miközben egy Porosenko maszkot viselő tüntetőt néz Kijevben, az ukrán parlament előtti ellenzéki gyűlésen 2017. október 22-én Fotó:EUROPRESS/Sergei Supinsky/AFP #moszkvater

A Krímet a NATO-tagságért?

MEGOSZTÁS

Mihail Szaakasvili szerint Petro Porosenko már 2014-ben úgy gondolta, hogy Kijevnek meg kell békélnie a Krím elvesztésével

Mihail Szaakasvili mosolyog a háttérben, miközben egy Porosenko maszkot viselő tüntetőt néz Kijevben, az ukrán parlament előtti ellenzéki gyűlésen 2017. október 22-én Fotó:EUROPRESS/Sergei Supinsky/AFP #moszkvater
Mihail Szaakasvili mosolyog a háttérben, miközben egy Porosenko maszkot viselő tüntetőt néz Kijevben, az ukrán parlament előtti ellenzéki gyűlésen 2017. október 22-én
Fotó:EUROPRESS/Sergei Supinsky/AFP

Az egykori grúz elnököt fűti a bosszúvágy. Az EuroMajdan győzelme után Ukrajnában szerencsét próbáló, előbb az államfő tanácsadójaként, majd Odessza kormányzójaként a ranglétrán vészesen gyorsan emelkedő politikust Petro Porosenko előbb megfosztotta az általa adományozott állampolgárságától, majd kitiltotta az országból is. Mihail Szaakasvili most úgy érzi, eljött a bosszú ideje. Előbb nyilvánosan támogatásáról biztosította Julija Timosenkót, majd szép lassan elkezdett kitálalni Porosenkóról. S a mostani sárdobálásban élen járó Porosenkónak éppen az egykori szövetséges az egyik gyenge pontja.

„Tudod Misa, ahogy te megbékéltél Dél-Oszétia és Abházia elvesztésével, úgy nekünk is meg kell szoknunk a gondolatot, hogy a Krím már soha nem lesz Ukrajna része. De mi legalább ezt becseréljük az EU- és NATO-tagságra”

– idézte fel az ismert újságírónak, Dmitrij Gordonnak adott interjújában az éppen ismétlésre készülő jelenlegi ukrán elnök 2014-ben mondott szavait Szaakasvili. Kínos mondatok, hiszen Porosenko lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy visszaszerzi Ukrajnának a Krímet.

Szaakasvili persze nemcsak Porosenkót akarja eláztatni, hanem fényezi egy kicsit önmagát is. Mint felidézi, ő természetesen hitt Dél-Oszétia és Abházia visszatérésében, abban viszont kételkedett, hogy a Krím nélkül megvalósulhat-e Ukrajna euroatlanti integrációja.

Szaakasvili beszélt arról is, hogy Porosenko 2014 elején nem hitt abban, hogy a Krím elvesztése után fegyveres konfliktus tör ki a Donbaszban is. Tény, hogy Kijevet váratlanul érte az „orosz tavasz”, mint ahogy az is téves elképzelés volt, hogy a régi-új hatalomnak jók a pozíciói Délkelet-Ukrajnában.

S ahogy ez már lenni szokott, az ukrán elnök egy másik gyenge pontját is megtalálták a kampányban.

„A közösségi hálón több olyan felvétel is terjed, amelyen Porosenko alkohol hatása alatt van”

Legutóbb például odesszai vizitjén például azon gondolkodhatott el a közvélemény, hogy az egyik rendezvényen miért tettek az elnök mellé egy ötliteres ballon vizet. Gyűrött ábrázatából és finoman szólva sem élére vasalt öltönyéből pedig sokan arra következtettek, hogy Porosenko eléggé másnapos lehetett. A botrányos videók önmagukért beszélnek, de nemrégiben a belügyminiszter volt tanácsadója Ilja Kiva is elmesélte, hogy a Majdan idején látta részegen Porosenkót.  Mindezek fényében egészen kínos az elnök környezetének magyarázkodása. Beszédírója például odáig ment, hogy kijelentette, az elnök szinte nem is fogyaszt alkoholt, s még a protokoll eseményeken is legfeljebb csak belenyal a pezsgőbe.

Megszólalt e kérdésben természetesen Szaakasvili is. Mint a NewsOne tévécsatornának nyilatkozva legendának nevezte, hogy Porosenko rendszeresen a pohár fenekére nézne. „Sokat nem iszik. Az összes ballépését józanul követi el” – fogalmazott a volt grúz elnök, aki jelenleg holland papírokkal várja, hogy Grúziában vagy éppen Ukrajnában számára kedvezően alakuljon a politikai helyzet. Ezért aztán aligha meglepő, hogy nem lát esélyt arra, hogy Porosenko bejusson a második fordulóba. A már említett Dmitrij Gordonnak meg is mutatta az április 1-jére Kijevbe szóló repülőjegyét. „Ha bukik Porosenko, aligha lesz olyan határőr, aki végrehajtja majd az utasításait” – reménykedik Szaakasvili.

„S bár Porosenkónak nem áll jól a szénája, ez a verseny azonban még egyáltalán nem lefutott”

Porosenkónak még bizonyára vannak adui, s ha bejut a második fordulóba, akkor akár ismételhet is. A népszerűségi listát vezető komikus Volodimir Zelenszkij támogatottságának növekedése megállt, sőt valamelyest mérséklődve jelenleg a biztos választók körében 24,7 százalék. A második helyen szinte fej-fej mellett halad Julija Timosenko és Petro Porosenko 18,3, illetve 16,8 százalékkal.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.