//Ha szombat, akkor sólet!

Ha szombat, akkor sólet!

MEGOSZTÁS

A sólet egy hagyományos szombati zsidó étel. Neve az ófrancia „chaloir” (főzni) szóból eredhet, de kapcsolódik a francia “chaud lit” kifejezéshez is, ami meleg ágyat jelent. A meleg ágy elsőre furcsán hangzik, mégis érthető elnevezés. A sólet ugyanis tipikus ebéd sabatkor, vagyis szombaton, amikor a hagyományörző zsidó háztartásokban köztudottan tilos dolgozni, tevékenykedni, „tüzet rakni”, tehát aktívan sütni-főzni is. Ezért a zsidó vallás előírásainak megfelelően már pénteken begyújtották a kemencét, és a lassú tűzön megfőtt étel másnapra is meleg maradt. Amikor a kész sóletet kivették a kemencéből, meleg takarók alá helyezték, így nem volt szükség melegítésre és az étel ideális hőmérséklete mégis kitartott egészen annak elfogyasztásáig.

Fontos viszont, hogy az étel péntek délutánig, a szombat bejöveteléig elkészüljön.

A sólet készítésénél több folyamat is követi egymást, lényeges, hogy mindegyikre elegendő idő jusson. Mai rohanó világunkban sietve éljük az életünket, és ez bizony kihat a főzésre is. Ritkán kínálkozik alkalom arra, hogy előre megfontoltan, szép kényelmesen álljunk neki egy-egy fogás elkészítésének. Nos, a sólet szerencsére egy olyan étel, amely igényli az időt és a gondoskodást, annak ellenére, hogy elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A hüvelyesek beáztatása is időt vesz igénybe, nem is beszélbe a hosszú, akár tíz órán át tartó sütésről. Merthogy a sóletet sütni kell, nem pedig főzni. Az eredmény elfogyasztásakor önmagáért beszél: nincs annál jobb, amikor egy étel ízei tökéletesen összeillenek és összeérnek.

Többféle sólet létezik a világon, melyek közül a legismertebbek a közép-európai, az izraeli, a jemeni és a vegán változat. Ide sorolnám a szegényesebben készült, vagy levesesebb sóletet, a ricsetet, melyben rendszerint nincs hús, viszont többféle zöldséggel készül.

Az étel összetevői természetesen tajegységenként különböznek. A közép-európai sólet például, mely szerintem a legfinomabb, elképzelhetetlen marhahús és füstölt liba nélkül. De még régión belül is vannak különbségek, hiszen Lengyelországban és a mai Ukrajna területén több helyen knédli is kerül a sóletbe. Ha a jeruzsálemi változatot kóstolják, akkor ne csodálkozzanak, ha abban burgonyával találkoznak, marha helyett pedig csirke, netalántán humusz is kerül a tányérjukra. A jemeni sóletet inkább nevezném egy húsos levesnek, amibe előszerettel mártogatnak pitát is. Nem is hangzik rosszul, igaz? Ha étrendjükből esetleg időszakosan vagy véglegesen száműzték a húst, akkor sem kell lemondaniuk a sóletről, hiszen létezik végán változata is. A vegán sólet érdekesen harmonizálja a sós és édes ízeket, és bőségesen tartalmaz aszalt gyümölcsöket is. Érdemes megkóstolni, már csak akkor is, ha kulináris különlegességre vágynak.

Sólet receptekből amúgy Dunát lehet rekeszteni. Sok családban nagy hagyománya van a sólet készítésnek, így ki-ki a jól bevált saját receptjére esküszik. Szerintem készítsünk el egy hagyományos sóletet, annak is itthon ismert, közkedvelt változatát! Íme a recept, ahogyan én készítem.

Sólet

טשאָלנט

Hozzávalók: 50 dkg tarka bab, 20 dkg gersli, 50 dkg marhaszegy vagy hátszín, 1 füstölt libacomb vagy libamell, 10 db tojás, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál libazsír, egy csipetnyi pirospaprika, só.

A főzés előtti napon mindenképpen áztassuk be a babot. Ha elfelejtik, inkább napolják el a sólet elkészítését máskorra, hiszen ez a művelet elengedhetetlen. A gersli, vagyis árpagyöngy esetében elegendő ezt a műveletet a főzés előtt egy-két órával megtenni. Az étel elkészítését kezdjük a vöröshagyma felaprításával, majd dinszteljük azt meg libazsíron. Mielőtt levesszük a tűzről, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és paprikázzuk meg. Mivel az ételt a sütőben kell elkészíteni, válasszunk egy tetszőleges tűzálló edényt erre a célra. Én a sóletet egy előzetesen beáztatott, jól záródó római cserépedényben, ún. Römertopfban szoktam elkészíteni. Helyezzük az edény aljára a megdinsztelt hagymát, majd rétegesen tegyük bele a hozzávalókat a tálba: a babot, a gerslit, a marhahúst és a füstölt libát. A tojásokat mossák jól meg, hiszen azt is az étel közé helyezzük, héjastul. Mikor minden hozzávalót a tálba halmoztunk, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel két ujjnyi vízzel a sólet tetejét. Ez a folyadékmennyiség elegendő, mivel az sem jó, ha az étel száraz lesz, de az sem, ha a sólet leveses marad. Lefedve süssük körülbelül nyolc órán keresztül, 100 fokon. Nem kell kinyitni, ellenőrizni! Minden „automatikusan” történik. Meglátják fantasztikus sikere lesz az évezredes múltra visszatekintő sóletnek! Jó étvágyat hozzá!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS