//Zelenszkij is célpont lehet?
Stier Kosztur #moszkvater

Zelenszkij is célpont lehet?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az ukrán belpolitikáról, Zelenszkij legitimációjáról, esetleges kihívóiról, az ukrán ellenzék állapotáról és a várható belpolitikai mozgásokról beszélgettünk.

A végéhez közeledik Ukrajna és Volodimir Zelenszkij románca. Erről már a nyugati lapok is nyíltan írnak, megjegyezve, hogy az elnök május 20. után megkérdőjelezhető legitimációja adott esetben a még Zelenszkijt támogató szövetségesek kezében is alkalmas eszköz lehet a leváltására. Erről a helyzetről, az ennek kapcsán felmerülő kérdésekről, és az ukrán politikai rendszerről beszélgettünk. Miért ódzkodik a választásoktól Zelenszkij? Mit szól ehhez a Nyugat? Mikor lehet baj ebből a jogi értelemben vitatott helyzetből? Milyen az ukrán politikai berendezkedés? Hogyan vett lassan a kezébe az Elnöki Iroda? Demokratikusnak nevezhető-e ez a rendszer? Mennyiben hasonlít az orosz berendezkedéshez?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével, és Kosztur Andrással, a XXI. Század Intézet vezető kutatójával, a portál állandó szerzőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.