//Zajlik az orosz ellentámadás

Zajlik az orosz ellentámadás

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború november 1-2-i eseményeiről.

▪️Gerany drónokkal végrehajtott orosz támadás ért több, a Poltavai területen található ukrán célpontot. Többek közt találat érte az ukrán haderő ellátása szempontjából kiemelt kremencsuki olajfinomítót is. Egyúttal a célpontok közt szerepelt az ukrán Storm Shadow hordozó Szu-24M flotta bázisául szolgáló Mirgorod repülőtere. Utóbbi helyszínen egy javítás alatt álló Szu-27 sérült meg.

▪️Kijev Storm Shadow cirkáló és Neptun hajó elleni rakétákkal indított támadást a Krím-félsziget ellen. A telepített légvédelemnek sikerült a beérkező Storm Shadow rakéták egy részét elfognia, ám több Sztrelkovo település közelében csapódott be. Szevasztopol esetében a beérkező Neptun rakétákat az orosz légvédelem még a Fekete-tenger felett, a várostól 150 kilométerre fogta el. Sérültekről nem érkeztek információk.

▪️A kupjanszki fronton az orosz csapatoknak sikerült Pervomajszkoje településtől délre kiszélesíteniük ellenőzési zónájukat, az ukrán fél további 10 település evakuációját jelentette be.

▪️Az avgyejevkai front esetében az orosz csapatok sikeres támadásokat hajtottak végre Krasznogorovkától északnyugatra fekvő vasútvonal mentén. Délen az orosz támadások a Carszkaja Ohota szálloda, valamint Szevernoje település térségére koncentrálódnak, több korábbi légvédelmi állás elfoglalásával.

▪A vremjevkai kiszögellés mentén az orosz csapatok Sztaromajorszkoje településtől nyugatra indítottak támadást, az ukrán ellentámadás során elvesztett területeket visszaszerezve.

▪️Az orehovi front esetében a sikertelen támadások hatására az ukrán parancsnokság csapatait a Kopanyi-Rabotyino-Verbovoje vonal mentén csoportosítja át.

▪️Herszon térségében az ukrán csapatok továbbra is tartják a Dnyeper-torkolat szigetein, illetve a bal part egyes szektoraiban kialakított kisebb hídfőállásaikat. Heves harcok folynak a bal parti Krinki település térségében, ahol az orosz erők próbálják az ottani ukrán hídfőállást felszámolni.

▪️Az ukrán csapatok Energodart drónokkal, míg Donyeck városát kazettás tüzérségi lőszerekkel támadták.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.