//Vonzóbb a keleti alternatíva?

Vonzóbb a keleti alternatíva?

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ezúttal apró, önmagukon túlmutató hírekből, puzzle-okból igyekeztük összerakni a világot. Szó volt arról, hogy miként válik a lengyel választási kampány részévé az ukrajnai háború, mi lesz Erdogannal, hogyan válik a demográfiai kérdés nemzetbiztonságivá és versenyképességivé a világban és Oroszországban, és mit gondolt Szókratész a demokráciáról. Beszéltünk arról, hogy az európaiak miért nem harcolnának a hazájukért, és miért követelőznek állandóan az ukránok.

Mai adásunkat egy hírmix-szel kezdtük. Olyan híreket válogattam, és kommentáltam, amelyek önmagukon túlmutatva megmutatják világunk összetettségét, és rá-rámutatnak annak felfordultságára is. Nos, próbáljuk összerakni a puzzle darabokat, hátha közben árnyaltabbá válik a sokszor sematikusan leegyszerűsített kép. Tartsanak velem, lépjünk ki az információs buborékokból, és nézzünk kicsit körül a világban. S látjuk, hogy eluralkodott a cinizmus, az álszentség, és egyre kevesebb a reálpolitikus. Egyfajta mesterségesen kreált, sok tekintetben hazugságokra épített világban botladozunk, amelyben a média mintha tudatosan borítaná homályba a valóságot, és terel bennünket egy érdek vezérelt útra. Aki pedig megpróbál kilépni a sorból, azt az erre kialakított gépezet csendben visszaterelni a „megfelelő” irányba.

Hogyan lett a fokozatosan felpörgő lengyel választási kampány része az ukrajnai háború? Miért gondolja Kaczynski, hogy valójában az ukránok érdeke a gabona import leállítása? Hogyan alakulnak az orosz demográfiai mutatók? Mely európai népek mutatnak a legkisebb hajlandóságot arra, hogy adott esetben fegyverrel védjék meg a hazájukat? Hová tűnt az európaiakból a hazafiság? Milyen trendet jelez az osztrák helyi választások eredménye? Beszélhetünk-e általános európai hangulatváltásról? Mekkora bajban van Erdogan? Hány ország kopogtat a BRICS ajtaján? Szókratész már előre látta a demokrácia sorsát? Miért szól be Zelenszkij mindenkinek?

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is. Iratkozzanak fel az UltrahangPlusz csatornára, hallgassák a MoszkvatérPluszt, valamint olvassák és kövessék a moszkvatér.com portált.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.