//Volt egyszer egy háború…
moszkvaterplusz #moszkvater

Volt egyszer egy háború…

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Az adást az európai harcok befejeződése napján a második világháború emlékezetének szenteltük. Már csak azért is, mert nem mondtunk le arról, hogy a múltból lehet, sőt kell tanulni! Jó lenne ugyanis elkerülni, hogy az orosz-ukrán háború újabb világégéssé eszkalálódjon.

A bizonytalanság és az őrület ismét jelen van a világunkban. Éreztük ezt a koronavírus járvány alatt is, most pedig szembe jön velünk a szomszédunkban dúló, a második világégés óta legnagyobb európai háború kapcsán. De a hektikus, hiszterizált hangulatot, a levegőben vibráló feszültséget mutatják azok a napi hírek is, amelyekből szemezgettünk. Szót ejtettünk a Prigozsin-show-ról, az állítólag egyre nagyobb ukrán sajtószabadságról, és arról is, miért gondolja Kijev, hogy az OTP a terrorizmus támogatója lenne. Latolgattuk egy kicsit Európa jövő évi energetikai kilátásait, és feltettük azt a kérdést is, hogy miért követeli a szankciók szigorítását a lengyel állami olajvállalat vezetője, ha az orosz nyersolajra vonatkozó tilalom napi több millió dollárjába kerül a cégének. Az adás jelentős részét azonban az európai harcok befejeződése napján a második világháború emlékezetének szenteltük. Annak reményében, hogy a múltból lehet, sőt kell is tanulni!

Miért kell emlékezni a világégésre, és mit lehet tanulni belőle? Mivel jár a második világháború történetének ismételt átírása? Mi lett volna, ha most nem Moszkvában ünnepelhetnék a győzelem napját? Mi jellemzi az ukrán emlékezetpolitikát? Melyek ennek az emlékezet politikának a legnagyobb csapdái? S mit importálhat Európa az ukrán emlékezetpolitika átvételével?

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is. Iratkozzanak fel az UltrahangPlusz csatornára, hallgassák a MoszkvatérPluszt, valamint olvassák és kövessék a moszkvatér.com portált.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.