//Véletlen robbanás Belgorodban

Véletlen robbanás Belgorodban

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború április 20-i eseményeiről.

▪️Vélhetően műszaki meghibásodás következtében idő lelőtt leoldódott és Belgorod egyik külső kerületére zuhant egy orosz légibomba. A robbanás következtében több autó és lakóház is megrongálódott, illetve két személy szenvedett sérüléseket.

▪️A kupjanszki front térségét továbbra is tüzérségi párbajokkal kísért pozícióharcok jellemzik. Szinykovka térségében az orosz felderítés egy ukrán beszivárgó-felderítő alakulatot – DRG – azonosított, amelyet ezt követően megsemmisített.

▪️Az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják a Bahmut/Artyomovszk bekerítésére irányuló műveleteiket. A település északnyugati külterületei mentén a Wagner erőinek Hromovo térségében sikerült áttörniük az ukrán védelmi vonalakat, megközelítve a Bahmutot Csaszov Jarral összekötő egyik utolsó ukrán ellátási útvonalat.

▪️Bahmut központi részén az orosz erők egy nagyobb területet foglaltak el a Bahmut-2 vasútállomástól keletre. Az akció részeként egy raktárkomplexum is orosz ellenőrzés alá került, a frontvonal jelenleg a szomszédos magasházak térségére tolódott át.

▪️Marjinka esetében az orosz gépesített gyalogság tovább folytatja az ukrán pozíciók szisztematikus felszámolását. A város déli részén a harcok a Druzsba sugárút nyugati oldalára helyeződtek át, megteremtve a további offenzíva előfeltételeit.

▪️Marjinkához hasonlóan folytatódik az avgyejevkai ukrán megerősített állások elleni támadás is. Utóbbi esetében az ukrán védelem minden lehetséges eszközzel igyekszik az orosz támadás ütemét lelassítani. Válaszul az orosz tüzérség termobárikus TOSz-1A „Szolncepjok” nehéz rakéta-sorozatvetőket vezényelt a front térségébe.

▪️Ugledar esetében egy sikertelen ukrán ellentámadási kísérletet követően az orosz légierő csapást mért az ukrán haderő több kitelepülési pontjára.

▪️Ukrán aknavetős támadás érte a határ menti Brjanszki terület Lomakovka települését. Az incidens következtében egy transzformátorállomás és lakóházak is megrongálódtak, illetve több civil is megsérült.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.