//Vajon érdeklődik-e Snowden után Helsinkiben Trump?
Edward Snowdent ábrázoló lufi a párizsi szabadság szobron 2017. január 13-án #moszkvater

Vajon érdeklődik-e Snowden után Helsinkiben Trump?

MEGOSZTÁS

A amerikai titkos adatgyűjtési programot leleplező ügynök már öt éve él Oroszországban

Edward Snowdent ábrázoló lufi a párizsi szabadság szobron 2017. január 13-án #moszkvater
Edward Snowdent ábrázoló lufi a párizsi szabadság szobron 2017. január 13-án
Fotó:EUROPRESS/AFP/Eric FEFERBERG

Donald Trump hatalomra kerülése idején a sajtó megszellőztette, hogy a Kreml mintegy ajándékként az új elnöknek, kiadhatja a Fehér Ház orra alá sok borsot törő Edward Snowdent. Mindez azonban álhírnek bizonyult, s az orosz-amerikai kapcsolatok jelen állása alapján kizárt, hogy Putyin és Trump mostani találkozóján ez a kérdés komolyan felmerüljön. Így az sem elképzelhetetlen, hogy Snowden Oroszországban fog megöregedni.

A közelmúltban a 35. születésnapját ünnepelő Snowden immár öt éve él Oroszországban. Az amerikai számítógépes szakember azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos NSA dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.

Snowden nem végezte el a középiskolát, de később esti kurzusokon megszerezte a középiskolai végzettséggel egyenértékű GED oklevelet. Ezután számítógépes tanfolyamokat végzett, majd  önkéntesnek jelentkezett a hadseregbe, ahol kommandós kiképzést kapott, de egy baleset miatt leszerelték. A Nemzetbiztonsági Ügynökséghez biztonsági őrként került, majd a CIA-nál kapott állást számítástechnikai területen. Hagyományos kémkiképzést is kapott, és álnéven titkos ügynökként dolgozott külföldön amerikai kormányzati szerveknek. Feladata az volt, hogy számítógépes rendszereket állítson az Egyesült Államok szolgálatába. A 2013-ban általa kirobbantott lehallgatási botrány után előbb Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől, akik a kiadatását kérték, és érvénytelenítették az útlevelét.

„Snowden az elmúlt öt évben megállapodott Moszkvában”

Ügyvédje Anatolij Kucserena elmondása szerint az amerikai titkos adatgyűjtési programot leleplező számítógépes szakember átlagos bérelt lakásban él az orosz fővárosban. Metróval közlekedik, maga vásárol be, tanul oroszul, s az elmúlt években beutazta Oroszországot. Többször járt Szentpéterváron, amelyet nagyon megszeretett. Viszonylag gyorsan véget értek a magányos órái is, hiszen egy év különélés után kiköltözött hozzá Moszkvába barátnője, az egykori rúdtáncosnő Lindsay Mills. Ezt az információt Snowden bizalmasai közül többen megerősítették, legutóbb Oliver Stone is, aki filmet forgatott a kiugrott ügynökről, s többször is találkozott vele Moszkvában. Látogatja édesapja is, aki már többször kérte a fiát, hogy látogasson haza. Snowden erre kész is lenne, s bíróság elé is állna, amennyiben a tárgyalás nyilvános lesz és esküdtek részvételével zajlik. Erre azonban garanciát nem kapott.

Sőt! Távollétében nemcsak kémkedéssel és állam megkárosításával vádolták meg, de kifogásolják azt is, hazája titkos információinak kiárusításából él. „Megszegte az esküjét, s szomorú, hogy ezért még díjazást is kap” – nyilatkozta róla még 2016-ban John Brennan. A CIA akkori igazgatója ezzel arra utalt, hogy Snowden lényegében az előadásaiból él. A legkülönbözőbb konferenciákon tűnik fel a kivetítőkön, hiszen Oroszországot nem hagyhatja el.  Így csupán 2016-ban 200 ezer dollárt keresett, annyit, mint egykor a Nemzetbiztonsági Ügynökségnél. A nyilvánosság előtt az elmúlt öt évben azonban soha nem jelent meg. Oroszországi létét egyetlen egyszer örökítette meg véletlenül egy fotós, amikor a Moszkva folyó partján sétált.

Snowden Moszkvában, a Moszkva folyó partján #moszkvater
Snowden Moszkvában, a Moszkva folyó partján
MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.