//Ukrán drónok Moszkva egén

Ukrán drónok Moszkva egén

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra várható az ukrán ellentámadás? Mi várható Bahmut után? Mik lehetnek az ukrán lépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború május 30-i eseményeiről.

▪️Tömeges ukrán dróntámadás érte Moszkvát, illetve a fővárost övező Moszkvai területet. A beérkező drónok többségét sikerült az orosz légvédelemnek elfognia Ogyincovo, Krasznogorszk és Isztrinszk külterületek térségében.

▪️Mindezek ellenére több drónnak sikerült átlépnie Moszkva közigazgatási határait, amelyek közül három egy lakótelep épületeibe csapódtak be. A támadás során két ember szenvedett sérüléseket, további 300 főt pedig a helyi hatóságok ideiglenesen evakuáltak az érintett épületekből.

▪️A Moszkvát ért támadással párhuzamosan az ukrán haderő folytatta a Belgorodi terület elleni tüzérségi támadásait. A határmenti Sebekino esetében egy ideiglenes befogadóközpontot ért találat, az előzetes információk szerint egy ember meghalt, további kettő megsebesült.

▪️Részben a Moszkvát ért ukrán támadást megelőzően, részben arra válaszul érte tömeges orosz dróntámadás Kijev több kerületét. Többek közt egy ipari létesítmény is találatot kapott, valamint az ukrán légvédelem egyik elfogó rakétája egy lakóházba csapódott.

▪️Kupjanszk térségében közepes intenzitású harcok folynak az orosz és ukrán csapatok közt, amellyel párhuzamosan az ukrán diverzáns alakulatok megnövekedett tevékenysége is észlelhető. Mindezek ellenére az orosz csapatoknak eddig sikerült megszerzett pozícióikat – köztük az Oszkol folyó túlpartján fekvő Maszjutovka térségében kialakított hídfőt – megtartaniuk.

▪️Avgyejevka térségében az ukrán parancsnokság új tartalék erők bevonásával próbálkozik helyi szintű ellentámadásokkal a korábban elvesztett pozíciók visszaszerzése érdekében. Egyelőre a támadások eredménytelenül zárultak, az orosz félnek sikerült azokat tüzérségi tűz alkalmazásával visszavernie.

▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a donyecki agglomeráció elleni tüzérségi támadásait. A legutóbbi akció során Donyeck lakónegyedeit, valamint a szomszédos Jaszinovata kórházát, illetve egy játszóházat ért találat. Utóbbi során két személy, köztük egy gyermek sérült meg.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.