//Ukrán átkelés a Dnyeperen

Ukrán átkelés a Dnyeperen

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború november 6-7-i eseményeiről.

▪️Az orosz haderő ismét támadást indított az Odessza környéki ukrán katonai, illetve kikötői infrastruktúra ellen. Az akció idején egy meghibásodott ukrán légvédelmi rakéta becsapódása következtében az Odesszai Szépművészeti Múzeum épülete megsérült.

▪️Az odesszaihoz hasonló orosz támadás érte a fennmaradó ukrán légierő állomásoztatására szolgáló Krivoj Rog, valamint a szoszédos Dolgincevo repülőtereket.

▪️Ukrajna ismét átfogó dróntámadást indított a Krím ellen. A beérkező eszközök közül az orosz légvédelem hetet Belbek, míg kettőt a Szaki légibázis térségében lőtt le. További nyolc drón semlegesítésére elektronikai zavaróberendezések segítségével került sor.

▪️A frontok esetében továbbra is heves harcok folynak Bahmut/Artyomovszk térségében. Az orosz csapatoknak sikerült kiszélesíteniük ellenőrzési zónájukat a Berhovkai víztározó esetében az ottani vasútvonal mentén.

▪️Az avgyejevkai front esetében az orosz haderő heves harcokat folytat a kokszkombináttól délre fekvő Vogyanoje és Opitnoje települések térségében. Az ukrán csapatok utánpótlása egyelőre folyamatos, Kijev újabb erőket csoportosít át az orosz támadás megállítása érdekében.

▪️Orehov térségében az ukrán parancsnokság ismét újabb gépesített támadást indított a Verbovoje környéki orosz védelmi vonalak áttörésére. Több páncélozott harcjármű elvesztését követően az ukrán csapatok visszatértek kiindulási pozícióikba.

▪️A Herszoni területen fekvő Krinki település térségében az ukrán tengerészgyalogos erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Dnyeper bal partján kialakított hídfőállásukat. Ezzel párhuzamosan az ukrán csapatok PTSz úszó szállító járművek segítségével képesek voltak harcjárműveket áttelepíteni a hídfőállás területére.

▪️A harcjárművek mellett a személyi állomány részleges rotálására és további erők átcsoportosítására is sor került. Az ukrán csapatoknak sikerült ellenőrzési zónájukat déli irányban kiszélesíteni, miközben a orosz haderő folyamatos tüzérségi támadásokkal próbálja a további előrenyomulást megakadályozni.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.