//Ukrajna lehet az új Korea
moszkvaterplusz #moszkvater

Ukrajna lehet az új Korea

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ebben az adásban előbb munkatársunk élménybeszámolói alapján felidéztük a moszkvai helyzetet, és azt konstatáltuk, hogy a háború az orosz fővárosban nem érződik, és az üzletek is tele vannak. Aztán természetesen beszéltünk Bahmut elfoglalásáról, annak is a szimbolikus oldaláról. S rögtön fel is tettük a kérdést, hogy hová tűnt az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij. Mert, hogy május eleje óta nyoma veszett. De beszéltünk arról, mikor érhet véget a háború, miért vár el bocsánatkérést Zelenszkijtől Varsó, és miért nem sikerül kiütni a nyeregből a Roszatomot?

Miközben Bahmut elesésével, a belgorodi diverzáns akcióval és az ukrán vezérkari főnök eltűnésével foglalkozik a média, egyre gyakrabban merülnek fel a várható ukrán ellentámadással kapcsolatban kétkedő hangok a nyugati oldalon is. Több olyan megszólalás is megjelenik, amely szerint lehet, hogy nem is fog elindulni az ukrán támadás, mert többek között nincs hozzá elég eszközük. Néha egyenesen úgy tűnik, hogy már Amerika sem igazán hisz az ukrán győzelemben. Az ukránok ugyanis hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt hónapokban és a nyugati finanszírozók is egyre türelmetlenebbek, mivel eredményeket szeretnének végre látni a befektetett óriási összegekért cserébe. Időközben több oroszbarátsággal finoman szólva sem vádolható nyugati lap is arról írt, hogy elképzelhető egy Korea-típusú rendezés. Mint ismert, a két Korea a mai napig nem kötött békeszerződést, 70 éve fegyverszünet állt be a két állam között. Olaf Scholz is úgy gondolja, hogy több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja. A német kancellár mindezt azzal indokolja, hogy Ukrajna nem veszíthet.

De ebben az adásban a háború közvetlen kérdései mellett beszéltünk arról is, hogy miért akar Ukrajna terrorellenes múzeumot létesíteni az orosz nagykövetség épületében, miért vár el bocsánatot Zelenszkijtől Varsó a volínyi vérengzésért, és megindult a légi összeköttetés Moszkva és tbiliszi között. De szóltunk arról is, hogy miként birkózik meg a Roszatom a rá nehezedő nyugati nyomással.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.