//Ukrajna kiüríti Csaszov Jart

Ukrajna kiüríti Csaszov Jart

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Mi lehet Ukrajna taktikája 2024-ben? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború február 8-9-i eseményeiről.

▪️Ismét kombinált orosz támadás érte az ukrán hátországban található katonai létesítményeket. Többek közt Odesszában egy szakközépiskola területén kialakított ideiglenes ukrán kitelepülést ért találat. Hasonlóan több robbanásról számoltak be a nyikolajevi Ekvator hajógyárból, ám az okozott kár mértéke egyelőre nem ismert.

▪️Hasonlóan az ukrán haderő is az orosz hátország elleni támadásokkal próbálkozott. A Krím-félsziget felett a telepített légvédelenek sikerült hat beérkező ukrán drónt még időben elfognia. A szomszédos Krasznodari területen az Ilszkiji és Afipszkij olajfinomítókat vették célba az ukrán drónok, amelyek bár sikerült elfogni, ám Ilszkij esetében a lehulló roncsdarabok kisebb tüzet okoztak.

Az orjoli területről szintén olajipari és energetikai létesítmények elleni támadásokról számoltak be a helyi hatóságok, ám a beérkező drónokat sikerült időben elfogni.

▪️Harmadik alkalommal sikerült az ukrán drónoknak elérniük a Nyizsnyij Novgorodi területig, ahol Dzerzsinszk térségében a telepített orosz elektronikai zavaró egységek semlegesítették azt.

▪️A frontok esetében az orosz csapatoknak sikerült a Liszicsanszk melletti Belogorovka térségében kiszélesíteniük ellenőrzési zónájukat a nyugatra található szennyvíztisztító területét elfoglalva.

▪️Bahmut térségében Bogdanovkától délre az orosz haderő kiszélesítette ellenőrzési zónáját a helyi temető irányába. Viszont a további előrenyomuláshoz elsőként a környező magaslatok elfoglalása szükséges.

A videó megjelenése óta eltelt időszakban az ukrán kormányzat bejelentette Csaszov Jar evakuálását amely azt jelenti, hogy a település magy valószínűséggel a közeljövőben aktív harcok helyszínévé válhat.

▪️Avgyejevka északi negyedeiben az orosz haderő tovább folytatja előrenyomulását a fő ukrán utánpótlási útvonal, valamint a helyi vasútvonal és Himik vasútállomás irányába.

Az avgyejevkai front nyugati szektorában Opitnoje térségében az orosz csapatok kiszélesítették ellenőrzési zónájukat egy lerombolt katonai objektum irányába. A súlyos helyzet ellenére az ukrán fél folyamatos ellentámadásokkal próbálkozik lassítani az orosz műveleteket.

▪️Donyecktől délre, Marjinka térségében az orosz erőknek sikerült betörniük a nyugatra fekvő Georgijevka településre, folytatva előrenyomulásukat a központ felé. Georgijevka megtartásához viszont szükséges a környező magaslatok elfoglalása.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.