//Újabb ukrán dróntámadás

Újabb ukrán dróntámadás

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Küszöbön az ukrán ellentámadás? Meddig tarthatja még magát Bahmut? Mik lehetnek az ukrán válaszlépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború március 25-26-i eseményeiről.

▪️Egy ukrán Tu-141 Sztrizs pilóta nélküli jármű zuhant le az Oroszország Tulai területén fekvő Kirejevszk település közelében. A vélhetően Moszkva irányába indított drón becsapódása során keletkezett repeszhatás következtében három helyi lakos szenvedett el kisebb sérüléseket.

▪️Az észak-donyecki Liman térségében az orosz csapatok tovább folytatják offenzív műveleteiket Ploscsanka településtől nyugatra. Tüzérségi támadás következtében Makajevka térségében egy, a Zserebec folyón átívelő híd is megsemmisült. Utóbbi kiemelt szerepet töltött be a helyi ukrán csapatok logisztikai ellátásában, amelyben így az elkövetkező időszakban vélhetően nagyobb zavarok fognak keletkezni.

▪️Bahmuttól/Artyomovszktól északnyugatra heves harcok folynak Orehovo-Vasziljovka falu térségében. Az ukrán parancsnokság az áttörés megakadályozása érdekében igyekszik megtartani a település feletti uralmat.

▪️Bahmut északi negyedeiben az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai folytatják az AZOM színesfém-feldolgozó üzem, illetve a hozzá tartozó iparterületek szisztematikus megtisztítását. Az ukrán védelem az AZOM üzem feladását követően új pozíciókat kialakítva visszavonult a szomszédos Visztyek gépgyár adminisztratív létesítményeibe.

▪️Bahmut déli negyedeiben a Wagner rohamcsapatai egy nagyobb előrenyomulást követően immár a helyi pilótáknak emléket állító MiG-17 emlékműnél folytatják a harcokat. A központi Avangard stadion, valamint a helyi piac esetében több környékbeli blokk került orosz ellenőrzés alá.

▪️Donyecktől délre folytatódnak a marjinkai ukrán erődrendszer feletti ellenőrzésért folyó harcok, gyakorlatilag minden egyes négyzetméterért heves küzdelem zajlik. A legfrissebb információk szerint az orosz csapatok kiterjesztették ellenőrzési zónájukat a Druzsba sugárúttól nyugatra fekvő egykori lakónegyedek területére.

▪️A Donyecktől északra fekvő Avgyejevka esetében az orosz haderő az érintkezési vonalat nyugatra, Krasznogorovka irányába tolva megszerezte a szomszédos Sztaromihajlovka feletti ellenőrzést. Egyúttal a front egésze mentén tüzérségi tűzzel kísért helyi jellegű pozícióharcok zajlanak.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.