//Ugledarnál is megmozdult a front

Ugledarnál is megmozdult a front

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Várható-e ukrán ellentámadás? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 23-i eseményeiről.

▪️Krasznopoljevka elfoglalását követően az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai tovább folytatják előrenyomulásukat Szeverszk irányába. Az ukrán védelem több sikertelen ellentámadási próbálkozást követően sem volt képes megállítani a Wagner erőit, miután előbbiek az orosz tüzérségi ellentevékenység következtében meghiusultak.

▪️Szoledartól délre heves harcok folynak Krasznaja Gora településért az orosz légideszant csapatok, illetve az ukrán védelem közt. A térségbe telepített nagy mennyiségű ukrán haditechnika ellenére a kezdeményezés továbbra is az orosz félnél maradt.

▪️Az orosz Wagner katonai magánvállalat egységei Klescsejevka megerősítését követően tovább nyomulnak előre az utolsó bahmuti utánpótlási vonal mentén fekvő Ivanovszkoje – korábbi nevén Krasznoje – irányába. Ezzel egyidőben több ukrán megerősített pozíciót is megsemmisítettek a Wagner csapatai a Donyec-Donbassz csatorna mentén, kiszélesítve az orosz ellenőrzési zónát.

▪️A Donyeck melletti Marjinka esetében tovább folytatódnak a heves utcai harcok. Az ukrán védelem a város nyugati külterületei mentén ásta be magát, erőteljes ellenállást tanúsítva. A támadás során az orosz csapatok nagy számú páncélozott nehéztechnikát alkalmaztak, köztük a legújabb T-90M Proriv-3 harckocsit is.

▪️Az ugledari front mentén ismét kiújultak a harcok Velikaja Novoszjolka településért, ahol az orosz csapatok sikeres felderítő harcot folytattak. Utóbbi következtében számos ukrán tüzelő- és megfigyelőállás pontos helyzete vált ismertté.

▪️A zaporozsjei front mentén egyelőre lecsökkent az összecsapások intenzitása. A harcoló felek kölcsönösen újabb utánpótlást vezényelnek a térségbe és folyamatosan zajlik az ellenséges pozíciók felderítése. Mindemellett folyamatosak a rakéta és csöves tüzérséggel folytatott tüzérségi párbajok is a fő támadási irányok mentén.

▪️A zaporozsjei harcokhoz kapcsolóan Dnyeper mentén az orosz haderőnek sikerült kiszorítania az ukrán csapatokat Kamenszkoje településről. Ám maga a falu egyelőre a szürke zónában fekszik, mivel az ukrán tüzérségi támadások következtében az orosz csapatok még nem vonultak be.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.