//Szorul a hurok Bahmut körül

Szorul a hurok Bahmut körül

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Szoledar után Bahmut következik vagy Zaporozsjénál fordul támadásba Moszkva? Várható-e ukrán ellentámadás? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 28-29-i eseményeiről.

▪️Szoledartól nyugatra az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatainak sikerült elfoglalniuk a szomszédos Blagodatnoje települést. A település elfoglalása lehetővé teszi az Artyomovszk/Bahmut északi elővárosainak számító Krasznaja Gora és Paraszkovijevka falvakra helyezendő nyomás fokozását, ezáltal az ostromgyűrű szorosabbra fonását.

▪️Az Artyomovszktól nyugatra fekvő Krasznoje falu közelében továbbra is heves harcok folynak a Wagner erői és az ukrán védelem közt. A védelem folyamatos tüzérségi tűzcsapásokkal igyekszik elejét venni a rohamcsapatok előrenyomulásának, mivel azzal az utolsó, még ukrán kézen lévő védelmi és utánpótlási csomópont is orosz kézre kerülne.

▪️Az ukrán haderő nagyszabású HIMARS támadást indított a Donyecki Népköztársaság területén fekvő Ilovajszk vasúti pályaudvara ellen. A támadás következtében elektromos vezetékek, az állomásépület, valamint a helyi vasúti depó szenvedett sérüléseket. Vélhetően a kijelölt célpontot az épp a támadás idején lerakodást végző orosz katonai vonat jelenthette, amely viszont veszteségek nélkül átvészelte az incidenst.

▪️Tüzérségi támadás érte a Kurszki területen fekvő határmenti Gluskovszkij település Krasznooktyabrszkij kerületét is. Szerencsére személyi sérülés nem történt, ám a településre vezető távvezetéket találat érte, így az hosszabb ideig áram nélkül maradt.

▪️Ugledar délkeleti lakónegyedeiben az orosz tengerészgyalogosok heves harcokat folytatnak a számbeli fölényben lévő ukrán védelemmel. Az ukrán parancsnokság további erősítések térségbe vezényléséről döntött, mivel Bahmuthoz hasonlóan Kijev minden áron igyekszik megtartani a dél-donbasszi védelmi vonalak szempontjából kiemelt jelentőségű bányászvárost.

▪️A Zaporozsjei területen fekvő Melitopoltól északra ukrán rakétatámadás érte a Molocsnoje folyón átívelő egyik vasúti hidat. Az éppen helyreállítási munkálatokat végző személyzet több tagja életét vesztette, illetve maga az átkelő is átmenetileg részben használhatatlanná vált.

▪️Herszonban heves tüzérségi párbajok zajlanak a Dnyeper folyó mentén futó érintkezési vonal mentén. Az orosz tüzérség több ukrán célpontot is megsemmisített Herszon városában, míg az ukrán csapatok Novaja Kahovka egyik kórházát lőtték.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.