//Szevasztopolt támadja Kijev

Szevasztopolt támadja Kijev

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Át tudja-e törni Kijev az orosz védelmi vonalakat? Esetleg Moszkva indít támadást Kupjanszknál? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború szeptember 13-i eseményeiről.

▪️Az ukrán haderő több hullámban is támadást indított cirkáló rakéták, illetve tengeri drónok bevetésével a Fekete-tenger térségében. A tengeri célpontokat a Projekt 22160 osztályú Vaszilij Bikov járőrhajó még beérkezésük előtt megsemmisítette.

▪️A beérkező 10 cirkáló rakétából a krími légvédelemnek sikerült hetet elfognia, míg a maradék három a szevasztopoli Szervmorzavod hajógyár területén csapódott be. A találatok következtében a szárazdokkokban javítás alatt álló Projekt 775 osztályú Minszk partaszálló hajó, illetve a Projekt 636.3 Varsavjanka-osztályú Rosztov-na-Donu szenvedtek súlyos sérüléseket.

▪️Válaszul a Szevasztopol elleni akcióra, az orosz haderő tömeges dróntámadást indított az Odesszai terület kikötői ellen. Többek közt találat érte Izmajil és Reni kikötőit, valamint az ott található ukrán katonai infrastruktúrát.

▪️A Bahmuttól/Artyomovszktól délre fekvő frontszakasz esetében az orosz csapatok sikeres helyi szintű ellentámadásokat hajtottak végre. Többek közt sikerült kiszorítani az ukrán csapatokat Klescsejevkából, amelyet Kijev erői jelenleg folyamatos tüzérségi tűz alatt tartanak.

▪️A vremjevkai kiszögellés esetében az ukrán csapatok ismét sikertelen támadásokat indítottak Novodonyeckoje és Novomajorszkoje ellen. Az orosz védelem sikeresen megsemmisítette a kis csoportokban támadó ukrán gyalogságot.

▪️Hasonló incidens történt a szomszédos Prijutnoje esetében, ahol az orosz védelem 24 óra leforgása alatt két ukrán támadási hullámot vert vissza. Ezzel párhuzamosan folyamatosak a tüzérségi belövések az ukrán állások ellen.

▪️Az ukrán haderő tovább folytatja a donyecki területek elleni tüzérségi belövéseket. Donyecket, a szomszédos Makejevkát és Gorlovkát is támadás érte, lakóházak is megsérültek, valamint hat civil szenvedett sérüléseket.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.