//Sűrű a háború köde

Sűrű a háború köde

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 23-24-i eseményeiről.

▪️Az elmúlt napok legfőbb eseményét a Belgorod térségében lezuhant Il-76 szállító repülőgép esete jelentette. Vélhetően az ukrán légvédelem által lelőtt gépen 65 fogolycserére kijelölt ukrán hadifogoly utazott.

▪️Az orosz csapatok ismét átfogó légitámadást hajtottak végre ukrajnai célpontok ellen. Többek közt adminisztratív épületeket és az Antonov repülőgépgyár területét érte találat Kijevben.

▪️A Hmelnyickiji területen rakéták tárolására szolgáló raktárépületeket ért találat Sztarokonsztantyinov repülőterén. Az orosz csapatok rendszeresen támadják Sztarokonsztantyinovot, ám mind ez idáig érdemben nem sikerült megakadályozniuk a Storm Shadow cirkáló rakéták hordozóplatformjainak számító Szu–24M vadászbombázók üzemeltetését. Utóbbi probéma okát a repülőtéren még a szovjet időszakban kiépített betonfedezékek okozzák, amelyek ellen csak a kifejezetten bunkerromboló eszközök hatásosak.

▪️A frontok esetében az orosz fél több szektorban is támadásokat hajt végre. Szvatovo térségében az orosz rohamcsapatok Beresztovoje települést és a környező magaslatokat próbálják elfoglalni.

▪️Szeverszk térségében némileg oszlott a háború köde. Az orosz erők a Liszicsanszktól nyugatra fekvő Belogorovka település ostromával próbálkoznak ismét, ahol az egyik kiemelt magaslat térségében sikerült ellenőrzési zónájukat kiszélesíteniük.

▪️Szeverszkkel szemben Bahmut/Artyomovszk térségében nagyobb bizonytalanság figyelhető meg a frontok vonalában, mivel egyrészt folytatódnak az orosz támadások nyugati irányba Bogdanovka, valamint délre Klescsejevka felé, ám azok eredményei eddig nem ismertek. Bogdanovka területének nagyjából fele lehet orosz ellenőrzés alatt.

▪️Donyeck térségében az orosz csapatok Avgyejevka délkeleti külterületei mentén, a frissen elfoglalt Carszkaja Ohota nevű üdülőközpont/légvédelmi objektum irányából nyomulnak előre. Az ukrán parancsnokság újabb erősítések térségbe vezénylésével és folyamatos dróntámadásokkal igyekszik az orosz támadást megállítani.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.