//Sikertelen ukrán támadási kísérletek

Sikertelen ukrán támadási kísérletek

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz donbasszi offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Herszon feladása után vajon Zaporozsje ellen fordul Kijev? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború november 30-i eseményeiről.

▪️ Az ukrán csapatok újfent tüzérségi tűz alá vették a Kurszki területen fekvő határmenti Tyetkino települést. Két tüzérségi gránát lakóházakba csapódott be, de szerencsére az esetnek nem voltak sérültjei.

▪️ Ukrán dróntámadás következtében kigyulladt egy feldolgozott olajtermékeket tárolására szolgáló raktárépület a Brjanszki terület Szurazs járásában. Szintén a Brjanszki területen a határmenti Szuzemka települést is támadás érte, amelyben több távvezeték megsérült.

▪️ A luganszki front térségében az ukrán parancsnokság újabb sikertelen próbálkozást hajtott végre a Szvatovotól északra fekvő Kuzemovka település elfoglalására. A beszivárgó ukrán csapatokat az orosz felderítés még időben észlelte és tüzérségi zárótüzet mért rájuk. Ezt követően az ukrán alakulatok visszatértek kiindulási pozícióikba.

▪️ Liszicsanszk térségében tovább folynak a heves harcok Szpornoje településért. A Luganszki Népi Milícia, valamint a Wagner katonai magánvállalat egységei folytatják a település környéki külterületek megtisztítását, folyamatosan hátrébb szorítva az ukrán védelmet.

▪️ Artyomovszk térségében a várostól délnyugatra fekvő Kurdjumovka esetében az orosz csapatok tovább folytatják az ukrán ellenállási gócpontok felszámolását a Bahmutka folyóhoz tartozó csatorna mentén. Ezzel egyidőben az orosz tüzérség folyamatosan tűz alatt tartja a szomszédos Toreck város ukrán parancsnoki központjait, illetve kitelepüléseit.

▪️ A Donyecktől délre fekvő frontszakasz esetében az ukrán parancsnokság ismét megpróbálkozott Novomihajlovka település elfoglalásával. Akárcsak a luganszki Kuzemovka esetében, a támadó csapatok itt is orosz tüzérségi tűz alá kerültek majd visszatértek több harcjármű elvesztését követően visszatértek kiindulási pozícióikba.

▪️A Donyeck elővárosának számító Marjinka esetében az orosz gépesített gyalogság folytatja az előrenyomulást a városközpontban. Miután Marjinka számított még a háború előtti ukrán védelem központjának, így az orosz csapatok csak lassan tudnak haladni. Az ukrán erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Druzsba sugárút nyugati szakaszát, az ott található taktikai előnyt jelentő magasépületekkel együtt.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.