//Putyin ráijesztett az Avangarddal Amerikára
Az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert a napokban Vlagyimir Putyin felügyelete alatt sikeresen tesztelték #moszkvater

Putyin ráijesztett az Avangarddal Amerikára

MEGOSZTÁS

A hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszer kifejlesztésével Moszkva nagy lépést tett a nukleáris elrettentő képesség hosszú távú hiteles megőrzése felé

Az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert a napokban Vlagyimir Putyin felügyelete alatt sikeresen tesztelték #moszkvater
Az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert a napokban Vlagyimir Putyin felügyelete alatt sikeresen tesztelték
Fotó:EUROPRESS/AFP/Sputnik

„Nem rendelkezünk olyan védelemmel, amely megakadályozná a hiperszonikus fegyver bevetését Amerika ellen” – jelentette ki az Avangard kódnevű, hagyományos és atomrobbanófejek hordozására egyaránt alkalmas hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszer sikeres oroszországi tesztelése után John Hyten tábornok, az amerikai hadsereg stratégiai parancsnokságának, a Strategic Commandnak a vezetője. A National Interest ennek kapcsán még megjegyzi, hogy az atomrobbanófejek hordozására is alkalmas rakéta esetén már az 50 százalékos elfogási képesség is megengedhetetlen veszélyt jelent. A 27-szeres hangsebességgel repülő rakétáknál senki sem fejlesztett idáig gyorsabbat, ráadásul az Avangard erénye a kivételes manőverező képesség. „Ha igaz, amit az oroszok állítanak – állapítják meg amerikai katonai szakértők -, akkor Oroszország a hiperszonikus fegyverek terén lépéselőnybe kerül az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, ami nem sok jót jelent Amerikának.”

Eddig e visszatérő fejrészű rakétarendszerek fejlesztésének legnagyobb akadálya az volt, hogy az űr alsó rétegeiből a légkörbe visszatérve elvesztették irányíthatóságukat. Egyes amerikai szakértők éppen ezért kételkednek abban, hogy az orosz konstruktőrök e problémát megoldották volna. Ám, ha igazak a sikeres tesztelésről szóló hírek, akkor Amerika hiába telepít nagy mennyiségben rakétavédelmi rendszereket, Oroszország kisebb számú csapásmérő képességégét ellensúlyozza, hogy az Avangard képes ezen átjutni.

Ennek kapcsán a Washington Examiner megjegyzi, hogy az Avangard gyorsabb az amerikai rendszereknél, így azokat egyelőre megoldhatatlan feladat elé állítja. Igaz – teszi hozzá az elemző Tom Rogan -, Amerika az orosznál jobb célravezető rendszerekkel bír, és a fejlesztések pénzügyi-technikai háttere is biztosabb. Ráadásul a szervezés terén is jobban áll. Ebből a szerző azt a következtetést vonja le, hogy egy atomháborúban ezért hatalmas emberáldozatok árán, de azért Amerika győzedelmeskedne.

A CNBC tévécsatornának nyilatkozó katonai szakértők az Avangard kivételes manőverező képességét emelik ki, így kiszámíthatatlanságával megoldhatatlan feladat elé állítja a rakétavédelmet. Az amerikai felderítés egyik jelentése is megállapítja, hogy a fegyverrendszer tudomásuk szerint 2020-as hadrendbe állításával Oroszország e téren lépéselőnybe kerül vetélytársaival szemben. Tény, hogy a hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszer kifejlesztésével Moszkva nagy lépést tett a nukleáris elrettentő képesség hosszú távú hiteles megőrzése felé. Feltéve persze, ha igazak a hírek.

Az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert a napokban Vlagyimir Putyin felügyelete alatt sikeresen tesztelték. Az orosz elnök a védelmi minisztérium épületéből követte figyelemmel a Távol-Keleten végrehajtott kísérletet. A rakéták 6000 kilométert tettek meg az uráli kilövőállástól a Kamcsatkai-félszigeten lévő Kura támaszpontig.

„Putyin márciusban jelentette be, hogy új fegyvereket fejlesztenek ki, köztük az Avangard rakétarendszert, amelynek rakétái állítása szerint a világ szinte bármely pontjára képesek lecsapni, jól manőverezhetőek és képesek könnyen kikerülni a légvédelmi rakétákat. A 27 mach, azaz 32,2 ezer km/h sebességgel száguldó rakéta egy óra és 20 perc alatt repülné az Egyenlítő mentén körül a Földet”

Az elnök köszönetet mondott a tervezőknek, akik 2003 óta dolgoznak a fejlesztésen, a kísérlet résztvevőinek és a védelmi minisztériumnak a kiváló munkáért. Putyin nagyra értékelte a sikeres kísérletet, és megállapította, hogy Oroszország elsőként jutott az új típusú fegyverhez. Az orosz hadseregben 2019-ben állítják hadrendbe az új rakétarendszert – idézte az elnököt a Kreml.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.