//Putyin nagy támadásra készül?
Stier Kosztur #moszkvater

Putyin nagy támadásra készül?

MEGOSZTÁS

Mit hoz a tél Ukrajnában? Hol tart és milyen következményekkel járhat a kritikus infrastruktúra szisztematikus rombolása? Szembe fordíthatja-e a hideg és a sötétség az ukrán társadalmat Zelenszkij elnökkel? Hogyan alakul eközben az orosz társadalom hangulata, és miért stabil a kínos taktikai visszavonulások ellenére is Vlagyimir Putyin helyzete?

A háború jelenlegi szakaszában a clausewitz-i triád értelmében a társadalom megtörése folyik a kritikus, mindenek előtt az energetikai infrastruktúra rombolásán keresztül. Mivel az orosz erők továbbra sem akarnak ütközni az ukrán hadsereggel, ezzel a módszerrel próbálnak közelebb kerülni a céljaikhoz. Persze, lehetőségeihez mérten az ukrán hadsereg is lövi az orosz, illetve orosz kézen lévő kritikus infrastruktúrát. De meddig bírja ezt a felőrlést az ukrán társadalom? Megtöri-e a tél az ukrán hadsereg hátországát, és hogyan hat ez a frontok helyzetére? Mennyien maradtak Ukrajnában? Mitől gyengülhet meg Zelenszkij helyzete? S mi a helyzet a másik oldalon? Megérintette-e már az oroszokat a háború szele? Hogyan fogadták a mozgósítást? Miként hat a szorongás megnövekedése a belső stabilitásra? Milyen Putyin helyzete?

Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com alapító főszerkesztőjével, és Kosztur Andrással, a portál állandó szerzőjével, a XXI. Századi Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.