//Putyin ismét karanténba megy
„A választások után újra előkerülhet az oltás kötelezővé tétele is. A kampányban a hatalom visszafogta ezt a témát, ám a jövő héttől újra felerősödhet annak követelése, hogy egyes szektorokban kötelezővé tegyék az oltást” #moszkvater

Putyin ismét karanténba megy

MEGOSZTÁS

Sokan felkapták a fejüket Vlagyimir Putyinnak arra a bejelentésére, hogy mivel a környezetében egyre többen betegek, ismét karanténba vonulhat. Ezt azóta meg is tette. Mindez megerősíti azokat a pletykákat, miszerint közeleg a járvány negyedik hulláma, és a választások után szigorítások jöhetnek.

„A választások után újra előkerülhet az oltás kötelezővé tétele is. A kampányban a hatalom visszafogta ezt a témát, ám a jövő héttől újra felerősödhet annak követelése, hogy egyes szektorokban kötelezővé tegyék az oltást” #moszkvater
„A választások után újra előkerülhet az oltás kötelezővé tétele is. A kampányban a hatalom visszafogta ezt a témát, ám a jövő héttől újra felerősödhet annak követelése, hogy egyes szektorokban kötelezővé tegyék az oltást”
Fotó:EUROPRESS/Aleksandr Kondratuk/Sputnik/AFP

Az elnök napirendje nem változott, a találkozóit nem mondja le, sietett közölni a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, hozzátéve, hogy az államfő részéről az önkéntes karanténba vonulás csak elméleti lehetőségként merült fel. Másnap (szeptember 14.) azonban a kormány  tagjaival és az Egységes Oroszország tagjaival tanácskozva azonban az elnök már be is jelentette, hogy karanténba vonul. Mint mondta, egyik közvetlen munkatársa megbetegedett, így nem tehet mást. Az elnök részletesen ecsetelte, hogy a munkatárs be volt oltva, az antitestek száma azonban leesett, a harmadik oltást pedig későn kapta meg. Putyin elszólása, majd karanténba vonulása végképp elindította a találgatásokat. Többen emlékeztettek arra, hogy az elnök mennyit hangsúlyozta a Szputnyik V  hatásosságát, és hányszor beszélt már a járvány felett aratott győzelemről.

„Azzal nem mondunk újat, hogy közeledik, vagy már itt is van a negyedik hullám, amelyet alighanem Oroszország sem úszhat meg. Főképp úgy, hogy a második hullám után Oroszország a társadalom hangulatának és a gazdasági kényszernek engedve látványosan lazított a járványügyi intézkedéseken”

A járvány helyzet olyannyira nem javult, hogy a harmadik és a negyedik hullám szinte összefolyik. A számok lassan rosszabbak, mint tavaly ősszel. Egy ideje már napi 800 körüli a halálos áldozatok száma, a fertőzötteké napi 20 ezerhez közelít – a legtöbb új fertőzött Szentpéterváron van –, ám a lakosság ennek ellenére nem nagyon akarja felvenni az oltást. Eddig összesen 7, 15 millióan fertőződtek meg, és több mint 193 ezren meg is haltak.

„Az alacsony átoltottságon – a 144 milliós országban mindössze 39 millióan kapták meg a vakcinát, ez a lakosság 27 százaléka – a hatalom úgy próbál segíteni, hogy egyes szektorokban kötelezővé teszi az oltást, ami komoly ellenállást vált ki”

Ugyanúgy, mint a szigorítások, ezért aztán ez utóbbiról a hatóságok lényegében le is tettek. Már csak a gazdaság működőképességének a fenntartása miatt is, hiszen enélkül is sok a gond. No, meg itt a választás is, így az elmúlt hetekben a hatóságok sem a kötelező oltás, sem pedig az esetleges szigorítások témájával nem borzolták a lakosság idegeit.

„Ennek ellenére senki sem lepődne meg, ha a választások végeztével ismét napirendre kerülnének a járványügyi szigorítások, a zárás lehetősége. Putyin elejtett mondata után pedig főképp nem lehet váratlan az újabb zárás”

Persze, emellett felmerül az is, hogy miért tart az elnök az újabb hullámtól, mikor nyilvánosan beoltatta magát. Úgy tűnik azonban, hogy olyan ismert személyek, mint a televíziós műsorvezető Dmitrij Kiszeljov, vagy a burját kormányzó Cidenov kórházba kerülése Putyinra is figyelmeztetően hatott. Mindketten megkapták ugyanis az oltást, mégis megfertőződtek. Kiszeljov elmondta, hogy tüdejének egy része károsodott ugyan, ám az oltásnak köszönhetően gyorsan javul az állapota.

A régiókban egyébként az egészségügyi hatóságok már felkészültek arra, hogy szükség esetén újra kovid osztályokat és kórházakat nyissanak. Közben a felvilágosító kampányok már elsősorban nem az oltáselleneseket, hanem az oltottakat célozzák. Sokan közülük ugyanis olyannyira biztonságban érzik magukat, hogy már a maszkviselést is elfelejtették. Így pedig ők is terjesztik a betegséget.

„A választások után újra előkerülhet az oltás kötelezővé tétele is. A kampányban a hatalom visszafogta ezt a témát, ám a jövő héttől újra felerősödhet annak követelése, hogy egyes szektorokban kötelezővé tegyék az oltást”

Ez érintheti az iskolákat és az egyetemeket. A felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban már kijött ilyen utasítás, azonban azt ezután visszavonták. Az állam most újra elegendő vakcinát halmozott fel, így újra kezdődhet a lakosság veszélyeztetett rétegeinél az oltás felpörgetése. Ha kell, ultimátumokkal is. Így például Európa több országához hasonlóan oltás nélkül nem járhatnának a diákok egyetemre.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.