//Putyin és a fekete zongora
Vlagyimir Putyin a felújított moszkvai Nemzeti Színház átadásán zongorázik 2011-ben #moszkvater

Putyin és a fekete zongora

MEGOSZTÁS

Nem túl magas, de kisportolt, magánéletéről szinte semmi sem szivárog ki, jótékonysági esteken tűnik fel, kedvenc állata a delfin, és a világ egyik legbefolyásosabb embere. De vajon tud-e zongorázni?

Szabó Ildikó írása a #moszkvater.com számára

Vlagyimir Putyin a felújított moszkvai Nemzeti Színház átadásán zongorázik 2011-ben #moszkvater
Vlagyimir Putyin a felújított moszkvai Nemzeti Színház átadásán zongorázik 2011-ben
Fotó:EUROPRESS/Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Néhány napja, az internetet böngészve találtam rá arra a videóra, amelyben teljesen elmélyedve zongorázik Putyin. A helyszín Peking, a hangszer egy hangolatlan zongora, amely a terem dísze, de semmi egyéb. Putyin odamegy a zongorához, felnyitja, majd próbálgatja a billentyűket, végül jó hangosan lecsukja a zongora fedelét, mint egy régebbi magyar reklámfilmben. A művészek sosem csukják le a zongora fedelét.

Hogy megtervezett volt-e az, hogy Putyin a zongorához ül, vagy csak kihasználta a pillanatnyi helyzetet, nem tudjuk. Egyedül volt a teremben, de a kamerák már működtek. Mindenesetre remek reklámnak tűnt az államfő váratlan zongorázása. Putyin egy másik arcát mutatta meg. Az is kérdés, hogy a zongora miért hangolatlan. A kíváncsi érdeklődő azt gondolná, hogy egy fogadáson funkcionálisan működő hangszer van a teremben, hiszen gyakran hívnak meg zenészeket játszani egy-egy konferencia megnyitására.

„Nem Putyin az első, aki neves politikusként zongorához ül”

A volt lengyel államfő, Ignacy Jan Paderewski például zeneszerző-zongoraművészként is ismert, Helmut Schmidt kancellárnak lemezei jelentek meg, Emmanuel Macron pedig zongora szakon végzett az Amiens-i konzervatóriumban. Richard Nixon nem csak zongorázott,  de zongoraversenyt is írt, Condoleezza Rice pedig többek között Yo-Yo-mával adott koncerteket, és játszott II. Erzsébet előtt.

Putyin nemcsak Pekingben ült zongorához, hanem egy kóruspróbán is feltűnt, valamint jótékonysági esten énekelt és játszott a hangszeren. A felvételek alapján próbálunk meg képet formálni arról, hogy milyen kapcsolat fűzi a hangszerhez, milyen technikai szinten áll a játéka.

„Az első felvételcsoport készítőit a pekingi zongorázás ihlette”

A posztolás óta az interneten egyre sokasodtak a videók, ahol ugyanezt a képet látjuk, de más zene szólal meg. Elszabadult a képzelőerő, hol orosz népdalt, hol divatos számot varázsoltak a kép alá/mögé. Talán érthető, hogy a Katyusa katonadalt vágták a felvétel alá, vagy éppen az orosz himnuszt, mindkettőt kísérettel. A macedónok egyik kedvenc dala, a Jovano Jovanke című szintén kísérettel szólal meg. (Az egyik kommentelőnek eszébe sem jutott az, hogy a zenei felvétel nem eredeti.)

„Több olyan videót is találunk, ahol sokak által ismert zenei részletet illesztettek a kép alá”

 Ilyen például a Star Wars egyik témája, vagy a Tetris dallama. A mashupok közül nem maradhatnak ki azok, amelyeken feltűnik Trump. A készítő dicséretére válik, hogy a dalszöveghez olyan bevágott részeket illeszt, ahol mintha Trump valóban azt a szót énekelné, ami elhangzik.

A klasszikus zene szolgál a kép aláfestéseként két felvételen, amelyeken Beethoven egy-egy darabjának részlete társul Putyin pekingi zongorázásához. A Holdfény-szonáta nyitó tételének első ütemei kissé karikírozva szólalnak meg, mintha ütemekre bontanák a dallamot, majd a darab fokozatosan átcsap mai zenébe. Kevésbé sikerült az a mashup, ahol a Tavaszi szonátát hallanánk, de a zongora és a hegedű szólam sehogy sem illeszkedik egymáshoz. Az ellentétet az is jelzi, hogy két helyszínen látjuk az „előadókat”, így semmiféle kontaktus nem lehet közöttük. Ez a mashup inkább gúnyos, semmint humoros. Ne hagyjuk ki azt a videót, ahol Putyin egy kóruspróbán ül a hangszerhez.

„Mellette két személyt látunk, egyikük szinte tanári mozdulatokkal irányítja Putyin zongorázását”

A felvétel érdekességének azt tarthatjuk, hogy mindenki megilletődött, alig hiszik el, hogy Putyin közelében lehetnek. A kipötyögött dallam a Moszkvai ablakok, a férfikórus bekapcsolódik az előadásba, majd a zongora mellett ülő férfival újra eljátssza Putyin a dalt, immár ügyelve a szünetek hosszára. Hab a tortán, hogy a hangszer márkája Estonia.

A harmadik felvételen Putyin zongorázik és énekel (nem egy időben), a videó felirata sokat mondó: Russia’s got talent. A Szentpétervárott tartott jótékonysági eseményből befolyó összeget a gyermekrák elleni küzdelemre fordították, neves színészek (például Ornella Muti, Sharon Stone, vagy Gerard Depardieu) is részt vettek az esten.

Hogy milyen fokon áll Putyin zongoratudása? Nos, egy lelkes billentyű-felfedező, aki nem ragad le egy motívumocskánál, hanem kipötyög egy-egy ismertebb dallamot. Használja a fekete billentyűket, ez azt mutatja, hogy korábban már próbálgatott zongorázni, és tudja, milyen hang fog megszólalni a hangszeren.

„A kéztartását látva egyértelmű, hogy sosem tanította zongoratanár”

Lóg a csuklója, a billentyűket speciális módon üti le, a faramuci az, hogy az ujjrendet is a maga módján értelmezi, az egyszólamú dallamot két kézzel játssza. De nem is ez a lényeg, hanem a gyermeki naivitás, vagy a kíváncsiság, hogy egy igen magas pozícióban lévő ember a nyilvánosság elé áll olyan produkcióval, ami ugyan megkérdőjelezhető, de egyben példát is mutat arra, hogy érdemes kipróbálni olyan dolgokat, amikre csak vágyunk.

„Putyin államfőként próbál megmaradni kíváncsi és érdeklődő embernek, és látszik, hogy nem csak a politika tölti ki életét”

Aktívan sportol, jótékonysági esteken vesz részt, mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje népszerűségét. Az biztos, hogy nem ő az az államfő, aki magas szinten zongorázik, mindenesetre felvállalja a nyilvános szereplést, nem tartja vissza az, hogy játéka inkább a felfedezés öröme, mintsem művészi teljesítmény.

MEGOSZTÁS