//Párizs hercegnője nagy dobásra készül
Lucie Safarova #moszkvater

Párizs hercegnője nagy dobásra készül

MEGOSZTÁS

A cseh teniszcsillag Lucie Safarova a Roland Garroson búcsúzva régi páros partnerével még egyszer meglepné a világot

Lucie Safarova #moszkvater
Lucie Safarova
Fotó:EUROPRESS/Glyn KIRK/AFP

A cseh női tenisz egyik újabb csillaga, Lucie Safarova távozik a nemzetközi mezőnyből, aki öt Grand Slam-tornát nyert párosban, egyéniben döntőzött a Roland Garroson, valamint olimpiai bronzérmet szerzett hazájának.

Elképesztő az a szint, ahol egy ideje a cseh női tenisz megtalálható,hiszen csak úgy ontja magából a világsztárokat. Ráadásul olyanokat, akik fel is érnek a csúcsra, legyen szó egyéni vagy páros játékról.

„Sajnos a 2019-es Roland Garros után egy csillaggal kevesebb lesz közülük a pályán, ugyanis a 32 éves Lucie Safarova úgy döntött, nincs tovább. A rengeteg, élsportban töltött esztendő az ő testét is kikezdte, és mivel a csuklósérülése egyszerűen nem akar rendbe jönni, így a visszavonulás mellett döntött”

A 32 éves cseh teniszező pedig még így is 129. a világranglistán egyéniben – jelenleg éppen Babos Tímea, azaz a legjobb magyar játékos mögött áll –, és párosban is a legjobb 70 között szerepel. Ezekkel a világranglistás helyekkel nagyon sokan elégedettek lennének. Safarova azonban már képtelen azon a szinten teniszezni, amire egyébként egészségesen képes lenne, így annak ellenére nem folytatja eredményekben igencsak gazdag pályafutását, hogy nem is olyan régen a stuttgarti tornán a döntőbe jutott Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán női párosban.

Ám ez utóbbi a legújabb, szintén dicsőséget hozó eredménye a cseh játékosnak, aki

„2002 és 2019 közötti profi pályafutása során öt alkalommal nyert női párosban az amerikai Bethanie Mattek-Sandsszal  Grand Slam-tornát: Roland Garros (2015, 2017), Australian Open (2015, 2017) és US Open (2016)”

Összesen 14 versenyt nyert ebben a műfajban, valamint 2017. augusztus 21-én a világranglista első helyére került, amelyen hat héten keresztül, október 1-ig állt. A 2016-os riói olimpián párosban Barbora Strýcovával az elődöntőig jutottak, és a bronzéremért játszott mérkőzésen legyőzve a szintén cseh Andrea Hlaváčková–Lucie Hradecká kettőst, bronzérmet szereztek.

Egyéniben sem kell szégyenkeznie, hiszen 2015-ben bejutott a Roland Garros döntőjébe – az odáig vezető úton legyőzte többek között Muguruzát, Sarapovát és Ivanovicsot –, és csak Serena Williams tudta megállítani, miután 6-3, 6-7, 6-2-re legyőzte őt. Az egyéni világranglistán a legjobb helyezése az ötödik volt, amelyet 2015. szeptember 14-én ért el, és ugyanebben az évben kvalifikálta magát a WTA Finals év végi világbajnokságra. Pályafutása során hét WTA-tornát nyert meg egyéniben.

„Sosem volt botránya, mindig is példaképe volt az újabb és újabb cseh korosztályoknak, így senkit sem lepett meg, hogy a WTA éppen Prágában, hazai közönség előtt búcsúztatta el őt hivatalosan”

Safarova eredetileg az idei Australian Open után akarta szegre akasztani az ütőjét, ám a csuklója miatt ott nem tudott pályára lépni. Ekkor úgy döntött, néhány páros torna után a hőn szeretett hazai közönsége előtt vesz végső búcsút az aktív pályafutásától. Amikor az ünnepség zajlott, nem is tudta visszafojtani a könnyeit, úgy köszönte meg a támogatást a közönségnek és mindenkinek, aki segítette páratlanul sikeres pályafutását. De ahogy a pályán már annyiszor, itt is tartogatott meglepetést Safarova, aki bejelentette, a 2017-ben Wimbledonban súlyos térdsérülést szenvedő Mattek-Sands oldalán még egy utolsó, nagy csatára vállalkoznak.

„Úgy döntöttem, hogy a legnagyobb sikereim helyszínén, Párizsban búcsúzom el véglegesen. Ugyan az volt a tervem, hogy egyéniben is szabadkártyát kérek, ám ezt visszavonom, és Bethanie-val párosban még egyszer pályára lépünk. Vele arattam a legnagyobb sikereimet, vele nyertem a legtöbb trófeámat. Természetesen ott is szeretnénk minél tovább jutni, mégiscsak kétszeres Roland Garros-bajnokok vagyunk. Abban biztos vagyok, hogy nem csak a részvétel miatt leszünk ott” – jelentette ki Safarova.

Párizs hercegnője tehát legnagyobb sikerei helyszínén búcsúzik a közönségtől. Valószínűleg mindenki nekik szurkol majd. Mert megérdemlik mindketten.

MEGOSZTÁS