//„Pápák” egymás közt
Ferenc pápa és Vlagyimir Putyyin találkozója Rómában 2019. július 4-én #moszkvater

„Pápák” egymás közt

MEGOSZTÁS

Vlagyimir Putyin immár megszokott késése vitte el a show-t az orosz elnök olaszországi látogatásáról szóló tudósításokban. A vizit persze ismételten bizonyítja, hogy a Moszkvával szemben erőltetett nyugati blokád ugyancsak lyukas, mint ahogy azt is, hogy a Vatikán és az Orosz Ortodox Egyház kapcsolatai Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016-as havannai találkozója ellenére is kényesek.

Ferenc pápa és Vlagyimir Putyyin találkozója Rómában 2019. július 4-én #moszkvater
Ferenc pápa és Vlagyimir Putyyin találkozója Rómában 2019. július 4-én
Fotó:EUROPRESS/Alexei Druzhinin / Sputnik

Nem véletlenül nyilatkozta még az utazás előtt az orosz elnök külpolitikai tanácsadója Jurij Usakov, hogy a pápa esetleges moszkvai meghívása az Orosz Ortodox Egyház dolga, és ez nem szerepel a találkozó napirendjén. Nem véletlen ez az óvatosság, hiszen orosz egyházi körökben a megbeszélések kapcsán azt sugallták, hogy erre nincs is igazán szükség, hiszen a pápának a nyugati hatalmi elitre vajmi kevés befolyása van, a Vatikán pedig továbbra is agresszíven terjeszkedik a pravoszláv földeken. Mint figyelmeztettek, előbb jön a latin, majd a fiatalok lelkének megszerzése, végül a nyugati forradalmak és reformok exportja. Így aztán érthető, hogy a Kreml meglehetősen szűkszavúan számolt be a tárgyalásokról.

Kiderült viszont, hogy a Ferenc pápát első alkalommal 50 perccel, a második látogatáskor pedig 1 óra 10 perccel megvárakoztató Putyin ismét 1 óra 7 percet késett. Akik ismerik az orosz elnököt, ezen már aligha lepődnek meg. Arra sem nagyon kaphatjuk fel a fejünket, hogy egyes orosz portálok hangzatosan két pápa, a római és a moszkvai találkozójáról írt, mégpedig idézőjel nélkül. Maradjunk annyiban, hogy a pápák erénye a pontosság mellett a türelem, hiszen Ferenc pápa ennek ellenére mosolyogva fogadta Vlagyimir Putyint.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.