//Moszkvai üzenet Washingtonba
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Moszkvai üzenet Washingtonba

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában a Krím térségében lezuhant amerikai MQ-9 Reaper felderítő drón kapcsán beszélgettünk. Pontosan mire is szolgál a típus és hogyan történhetett az incidens? Milyen üzenete van az üzemanyag vészleeresztésének? Egyúttal milyen kihatásai lehetnek az esetnek az ukrajnai háborúra?

Ahogy már azt a vonatkozó írásunkban is fejtegettük, az MQ-9 Reaper kapcsán kibontakozott fekete-tengeri incidens főképp üzenet értékkel bírt az Egyesült Államok felé. Moszkva kvázi ilyen módon húzta meg az orosz határok menti felderítő repülések kapcsán a sokat emlegetett vörös vonalat. Ám fogalmazhatunk úgy, hogy az üzenetküldés a helyzet súlyosságához képest felettébb „kipárnázva” történt. Az egyes értesülésekkel szemben az incidens során sem fegyverhasználatra, sem pedig fizikai érintkezésre nem került sor. Egyúttal miután az MQ-9 egy pilótanélküli légijármű, így emberélet sem volt veszélyben.

„Ami a drónok vagy egyéb légijárművek <leszedését> illeti, eszkaláció helyett inkább a hidegháborús tradíciók köszönnek újra vissza”

Ne feledjük, a Perzsa-öböl térségében, illetve kifejezetten Teherán vonatkozásban már a 2000-es évek második felétől kezdve mindennaposnak számítottak a berepülések az iráni légtérbe, valamint ezt követően a drónok lelövései. Bár az elmúlt 30 évben Európa elszokott az ilyen jellegű incidensektől, attól még azok a világ többi pontján máig előfordulnak. De említhetnénk akár a hidegháborús példákat, ahol nem egyszer az elfogások kisebb ütközésekkel is jártak. Ám azok sem vezettek el a harmadik világháború kitöréséhez, mivel mind a szovjet, mind az amerikai kormányzatok akárcsak a Krímnél, akkor is helyükön kezelték az eseményeket. Honnan ered az üzemanyag vészleeresztés gyakorlata? Milyen hasonló incidensek történtek a hidegháború alatt? Ki is volt az a Vaszilij Cimbal és hogyan kapcsolódik személye a mostani esethez?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.