//Moldovát is háború fenyegeti?
Stier - Ultrahang #moszkvater

Moldovát is háború fenyegeti?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az orosz-ukrán háború körül zajló legfrissebb geopolitikai játszmákról. Belarusz partizántámadások, Lukasenko kínai látogatása, és a Moldova körüli egyre feszültebb helyzet szerepel a témák között.

Az orosz-ukrán háború perifériáján is egyre feszültebb a helyzet. Belaruszban állandóak a csapatmozgások, a hatalommal szembenálló, Lengyelországból irányított „partizánok” meglepő diverzáns akciót hajtottak végre. Közben az egyre erősebb, már-már nyomasztó orosz befolyással szemben ellensúlyokat kereső Alekszandr Lukasenko elnök Kínába látogatott. Moldovában ugyanakkor sokan már attól félnek, hogy az ország belesodródhat a háborúba.

Átléphetik-e belarusz csapatok az ukrán határt? Mi jellemzi Minszk és Moszkva viszonyát? Miért látogatott Lukasenko elnök Pekingbe? Kik küldtek drónt a Minszk melletti repülőtérre? Mi a helyzet Moldovában? Tényleg ukrán támadás készül a szakadár Transznyisztria ellen? Provokálhatják-e az itt lévő orosz békefenntartókat ukrán diverzáns akcióval? Mi lesz akkor Európa egyik legnagyobb lőszer raktárával? Mit szól mindehhez az egyre inkább oroszellenes Chisinau?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.