//Mit üzent Putyin?
Stier - Ultrahang #moszkvater

Mit üzent Putyin?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában a Vlagyimir Putyin hagyományos év végi sajtótájékoztatóján elmondottakat értékeltük. Mit üzent Putyin?

„Az ukrán ellentámadás összeomlott, a Nyugat ezt a helyzetet látva elbizonytalanodott és új stratégiát keres, Oroszország győzni fog, és ehhez nincs szükség újabb mozgósításra sem, Odessza pedig orosz város! Az európai politikusok Orbán Viktor és Robert Fico kivételével elfelejtették, hogy mi a nemzeti érdek, Amerikával pedig majd akkor tárgyal Moszkva, ha Washington megtanul másokat tisztelni!” – jelentette ki egyebek mellett szokásos év végi sajtótájékoztatóján az orosz elnök. Ezekből a félmondatokból is látszik, hogy érezhetően megnövekedett Oroszország önbizalma. Fölényben érzi magát Ukrajnával szemben katonai és morális, a Nyugattal szemben pedig geopolitikai értelemben. Így Putyin nyugalmat és erőt sugározva mutatta meg demonstratívan Oroszország új, magabiztos és bizonyos feltételek mellett a tárgyalásokra is kész arcát, és várja a Nyugat megfelelő ajánlatát, ellenkező esetben a fronton kényszeríti ki céljai elérését, A tavalyi elbizonytalanodás után megfordult a trend a fronton, és a szankciók ellenére a gazdaság sem omlott össze. Sőt!

Mivel magyarázható Putyin magabiztossága? Mit üzent az orosz elnök a háborúról? Tényleg közeledik a háború vége? Hogyan értékelte Putyin Oroszország állapotát? Hogy látja az orosz elnök Európát, Amerikát, és miért említette Orbán Viktort?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.