//Mi következik Bahmut után?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Mi következik Bahmut után?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang Bahmut eleste kapcsán egy rendkívüli adással jelentkezett. Utóbbi során Bahmut jelentősége mellett áttekintettük a város ostromát, a lehetséges orosz és ukrán reakciókat az eseményekre, illetve röviden még az esetleges ukrán F-16 szállításokra is kitértünk.

224 napnyi ostromot követően végül elesett Bahmut, ám mindez még nem jelent igazi fordulópontot az ukrajnai háborúban. Bár tény, hogy Liszicsanszk után immár Szoledart megelőzve Bahmut – régi-új nevén Artyomovszk – elfoglalása számít az elmúlt hónapok legnagyobb orosz harctéri eredményének, ám még sokkalta keményebb harcok várnak Moszkvára a Donbassz területén. Ne felejtsük el, hogy még vissza van a régió kulcsát jelentő Szlavjanszk-Kramatorszk agglomeráció, amely Bahmuthoz képest jóval nagyobb kihívásnak ígérkezik.

„Egyúttal részben a város feladása úgymond Kijevnek is jól jött”

Ugyanis bár morális szinten és a hátország szempontjából az elfoglalhatatlan erőd képére festett Bahmut elvesztése hatalmas veszteség, ám hadászati szempontból Ukrajna még jobban is kijöhet belőle. Immár nem kell folyamatosan újabbnál-újabb erőket a város védelmére átcsoportosítania, és akár nekikezdhet a régóta emlegetett ellentámadás megindításának. Persze mindez jelentős részben az orosz akcióktól is függ, ám az elkövetkező hetekben vélhetően mindkét oldal inkább egy kisebb hadműveleti szünetet tart csapatai rendezésére, valamint logisztikai készleteinek feltöltésére. Az ostromot a hátán viselő orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatainak is szükséges mindenképp egy több hetes pihenőidőszak távol az érintkezési vonalaktól.

Mely területek ellen indíthat Moszkva támadást Bahmut elfoglalását követően? Valószínűsíthető-e tűzszünet? Miért nem jelent igazi változást a háborúban az F-16-k megjelenése? Mi kell a nyugati vadászgépek üzemeltetéséhez? Miben hozhatnak újdonságot a nyugati típusok?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.